Pretep na zborovanju skrajnega desničarja v Parizu

Svet 05. Dec 202121:51 0 komentarjev
Eric Zemmour, protesti
REUTERS

Francoski skrajni desničar Eric Zemmour je danes v Parizu organiziral prvo predvolilno zborovanje po najavi kandidature na predsedniških volitvah v Franciji aprila prihodnje leto. Privržencem je obljubil, da bo spremenil tok zgodovine ter zavzel Francijo. Njegovi podporniki pa so na zborovanju napadli tudi skupino protestnikov, ki so med njegovim govorom nosili protestne majice s protirasistični sporočili.

V dvorani na severu Pariza se je na zborovanju Erica Zemmourja zbralo okoli 15 tisoč ljudi, ozračje je bilo naelektreno, shod je varovalo veliko policistov.

“Tukaj vas je 15.000 Francozov, ki kljubujete politični korektnosti, grožnjam skrajne levice in sovraštvu medijev,” je dejal 63-letni skrajno desni politični komentator in novinar svojim privržencem, ki so nosili francoske zastave in vzklikali Zemmour predsednik.

“Izziv je velik, če bom zmagal, bo to začetek ponovne osvojitve najlepše dežele na svetu,” je dejal kandidat, ki svoj program gradi na nasprotovanju migracijam in islamu, ki po njegovi oceni ogrožata francoski narod.

Zemmour je kandidaturo uradno napovedal pred petimi dnevi, v soboto pa je predstavil slogan svoje kampanje Nemogoče ni francosko. Gre za izraz, ki ga pripisujejo Napoleonu.

Tekmec Marine Le Pen

Po pričakovanjih bo Zemmour glasove jemal kolegici iz vrst skrajne desnice, vodji Nacionalnega zbora Marine Le Pen, pa tudi kandidatki desnih Republikancev Valerie Pecresse. V anketah je jeseni hitro napredoval, po nekaterih ocenah bi se lahko prav on namesto Le Penove uvrstil v drugi krog volitev, skupaj z dosedanjim predsednikom Emmanuelom Macronom. A v zadnjih tednih mu podpora glede na ankete upada.

Napadli protestnike, ki so se udeležili zborovanja

Na zborovanje pa so prišli tudi njegovi nasprotniki. Medtem ko je Zemmour dajal prvi govor po napovedi kandidature, je skupina protestnikov v majicah s protirasističnimi sporočili stopila na stole. Podporniki skrajnega desničarja so jih napadli, v dvorani severno od Pariza pa se je vnel pretep, kjer so po zraku leteli tudi stoli, poroča Reuters.

Sicer so se popoldne v Parizu zbrali nasprotniki skrajnega desničarja, po oceni policije jih je bilo okoli 2.200, organizatorji pa trdijo, da jih je prišlo 10 tisoč.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!