Prevara z umetno inteligenco v ZDA: mislila je, da so njeno hčer ugrabili

Digitalno 30. Apr 202314:06 2 komentarja
ugrabitev, otrok
PROFIMEDIA

Američanka Jennifer DeStefano je nekega dne prejela klic kot iz grozljivke. Na drugi strani zveze je zaslišala svojo hčer, kako prosi za pomoč, in globok moški glas. "Daj mi denar, ali pa bosta ti in tvoja hči mrtvi," je dejal moški. A kmalu se je izkazalo, da gre za izredno sofisticirano in neokusno prevaro.

Zgodba Jennifer DeStefano je kot napet triler ali pa kriminalka.

Nekega popoldneva je ravno izstopila iz avtomobila pred plesnim studiem, kjer je imela njena hči Aubrey plesne vaje, ko je zazvonil njen telefon. Ker je bil klicatelj neznan, je najprej pomislila, da se ne bi oglasila. A ker je bila njena druga hči Brianna ravno takrat na smučarskem treningu, se je DeStefano oglasila. Zbala se je namreč, da se ji je kaj zgodilo, da se je na treningu poškodovala, poroča CNN.

“Halo,” se je javila na telefon, medtem ko je ravno zaklepala avto. Namesto odzdrava je zaslišala vpitje in jok: “Mama! Zamočila sem!” Na telefonu je zaslišala prav hčer Brianno. “Kaj si naredila, kaj se je zgodilo,” je vprašala DeStefano.

Kar naenkrat je zaslišala moški glas, ki je Brianni ukazal, naj se uleže in da glavo nazaj. “Prepričana sem bila, da je med smučanjem padla, zato sem postala panična,” je povedala. A dekličini kriki so se nadaljevali, globok moški glas pa je Jennifer DeStefano zabičal: “Poslušaj, imamo tvojo hči. Če boš samo poskušala poklicati policijo ali kogarkoli drugega, jo bom natovoril z drogami in peljal v Mehiko. Nikoli več je ne boš videla!”

DeStefano je obstala, nato pa stekla v plesni studio in prosila za pomoč, poroča CNN.

Nato se je vse odvilo hitro: klicatelj je v zameno za deklico zahteval milijon dolarjev, DeStefano je poklicala policijo, ki se je že začela pripravljati, da bo naredila vse, da Brianno rešijo, nato pa so ugotovili, da je ugrabitev v resnici le sofisticirana prevara.

Gre za prevarante, ki pokličejo svojo žrtev in ji predvajajo glas ljubljene osebe, ki ga ustvarijo s pomočjo umetne inteligence. Nato zahtevajo denar. V Združenih državah Amerike po besedah agentke in tiskovne predstavnice FBI v Chicagu Siobhan Johnson družine zaradi tovrstnih prevar v povprečju izgubijo 11.000 dolarjev (10.000 evrov).

Prevaranti svojo srečo sicer preizkušajo že leta. Zgodi se, da klicatelj pokliče stare starše otroka in jim pove, da je bil otrok udeležen v nesreči ter da potrebuje denar. A ameriške oblasti opozarjajo, da tovrstne prevare postajajo iz dneva v dan bolj sofisticirane, prav vsem pa je enako eno: klonirani glasovi.

Mobilni telefon
PROFIMEDIA

Poceni in dostopni programi umetne inteligence so v porastu, prevaranti pa lahko z njimi ustvarijo povedi ali delčke pogovora, ki zvenijo natanko tako, kot bi v resnici zvenela ugrabljena oseba. Po besedah profesorja računalništva na kalifornijski univerzi Berkeley Hanyja Farida je tak program mogoče kupiti že za pet dolarjev na mesec.

“Opažamo, da prevaranti te programe uporabljajo kot orožje,” je pojasnil Farid. “Da bi ustvaril relativno dober klon, potrebuješ manj kot minuto posnetega govora osebe, nekateri trdijo, da je dovolj že nekaj sekund.” Dodal je, da je za tovrstne ponarejene glasove vsako leto potrebnih manj podatkov.

“Vse, kar prevarant potrebuje, je kratek zvočni posnetek glasu vašega družinskega člana, ki ga ukrade iz družbenih omrežij, in program za kloniranje glasu. Ko vas bo prevarant poklical, boste slišali glas, ki bo enak glasu vaše ljubljene osebe,” je opozorila tudi ameriška Zvezna komisija za trgovino.

Daj mi denar, ali pa bosta ti in tvoja hči mrtve

Tistega dne, ko je grozljiv telefonski klic prejela Jennifer DeStefano, je svoji drugi hčeri Aubrey naročila, naj s svojim telefonom pokliče Brianno. Mama neke druge plesalke, ki je bila na plesnih vajah, pa je začela klicati DeStefaninega moža, ki je bil s hčerjo na smučišču.

Napete minute so minevale, Jennifer DeStefano je klicatelja uspela prepričati, da odkupnino zniža iz milijona dolarjev na 50.000 dolarjev. Rekel ji je, da je taka vsota izsledljiva, zato bi jo pobral z belim kombijem, ji čez glavo poveznil vrečo in jo odpeljal na lokacijo, kjer bi mu denar predala. “Bolje, da imaš denar s seboj, sicer bosta ti in tvoja hči mrtvi,” ji je zagrozil.

DeStefano je zavlačevala, saj je med čakanjem na policijo poskušala pridobiti dragocene minute. In prav v tem času se je nekomu iz skupine, ki je obupani mami pomagala, Brianna javila na telefon. “Mami, v postelji sem, pojma nimam, kaj se dogaja. Na varnem sem, vse je v redu.”

Besna Jennifer DeStefano je planila v jok in klicatelju povedala, da ve, da laže. Ta je še naprej vztrajal, da je ugrabil njeno hčer in da zahteva denar. DeStefano je prekinila, policistom pa rekla, da njihove pomoči ne potrebuje več, še poroča CNN.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje