Pri Lampedusi rešili več deset prebežnikov

Svet 01. Feb 202421:45 1 komentar
Čoln s prebežniki
Foto: PROFIMEDIA

Na odprtem morju blizu italijanskega otoka Lampedusa je danes potonila osem metrov dolga ladja s prebežniki. Italijanska obalna straža jih je rešila 49, po pričevanjih migrantov pa jih nekaj še pogrešajo. Koliko, ni znano, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Prebežniki so iz Slonokoščene obale, Gvineje in Senegala, proti Lampedusi pa so iz Alžirije izpluli v torek zjutraj. Po lastnih navedbah so za pot plačali okoli 600 evrov.

Obalna straža je v vodah ob Lampedusi kasneje rešila še 72 prebežnikov, med katerimi so bili v glavnem Egipčani, Eritrejci, Pakistanci, Sirci in Sudanci. Proti Italiji so na čolnu v sredo popoldne izpluli iz Libije.

Po podatkih italijanskega notranjega ministrstva je lani do 21. novembra preko Sredozemskega morja v Italijo prišlo več kot 150.000 prebežnikov, okoli 60 odstotkov več kot v enakem obdobju leta 2022. Od tega jih je okoli 70 odstotkov pristalo na Lampedusi.

Migranti v želji po boljšem življenju prek morja pogosto potujejo v neprimernih in prenatrpanih ladjah in čolnih, zaradi česar jih na poti veliko umre.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje