Pri sosedih eden največjih zasegov droge, ki povzroča zelo močno zasvojenost

Svet 27. Avg 202313:37 1 komentar
zaseg droge na hrvaškem
Dnevnik.hr

Iz Hrvaške poročajo o enem največjih zasegov drog pri njih: splitska policija je namreč zasegla kilogram in pol metamfetaminov. Gre za drogo, ki zelo hitro povzroča močno odvisnost, po začetni evforiji pa njeno uživanje vodi v halucinacije in paranojo.

Kokain, marihuano, polnila za povečanje teže droge za prodajo, tehtnico, pištolo in kilogram in pol metamfetaminov – vse to so splitski policisti našli v najetem stanovanju 57-letnika. Gre za enega največjih zasegov metamfetamina na Hrvaškem.

“To je – kolikor vem – največji zaseg. Res pa je, da ne gre za veliko količino, če jo primerjamo z rekordnimi zasegi, ko zasežejo na stotine kilogramov kokaina. Na Hrvaškem imamo le eno žarišče, kjer se dobi in uživa metamfetamin, to je Makarska riviera do Metkovića. Metamfetamini so zelo dragi, dosegajo tudi dvakrat višje cene kot kokain, ki ga ljudje uživajo pogosteje,” je za Dnevnik.hr pojasnil psihiater Ivan Ćelić s Klinike za psihiatrijo Vrapče.

Po njegovih besedah je omenjena droga zelo zasvojljiva. Najpogosteje jo ljudje uživajo tako, da jo pokadijo, zato so pogoste poškodbe sklenine in izguba zob. Še bolj nevarno je, če si jo ljudje vbrizgajo, saj obstaja možnost predoziranja.

“Je stimulativna droga, ki ima na začetku evforičen učinek. Če pa jo človek uživa štiri ali pet dni zapored, ne čuti žeje ali lakote, tako visoka koncentracija pa lahko povzroči psihomotorični nemir, v skrajnih primerih pa halucinacije in paranojo,” je povedal.

Z izjemo Češke in Slovaške po besedah hrvaškega psihiatra uživanje te droge v Evropi ni tako razširjeno kot v Ameriki, narašča pa uživanje kokaina na Hrvaškem. “V zadnjih treh letih se je zaradi uživanja drog število obravnav na Kliniki za psihiatrijo Vrapče povečalo za 25 odstotkov.”

Še več: že znane droge ljudje mešajo z anestetiki za živali. Po besedah Ćelića gre za nov pojav oziroma tranq dope drogo. A pristojni organi zatrjujejo, da so pri odkrivanju (te) droge v zadnjih dneh letih bolj učinkoviti, kot so bili prej. Hrvaška je sicer sprejela tudi novo strategijo za boj proti odvisnosti, cilj pa je odvisnost preprečiti in ne zdraviti.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje