Priprli predsednika ukrajinskega vrhovnega sodišča, osumljen jemanja podkupnin

Svet 16. Maj 202316:33 3 komentarji
Denar za podkupnino
Protikorupcijski urad Ukrajine via REUTERS

Zaradi suma korupcije so priprli predsednika ukrajinskega vrhovnega sodišča Vsevoloda Knjazeva. Po poročanju lokalnih medijev so ga prijeli v okviru preiskave o podkupnini v višini 2,7 milijona ameriških dolarjev (2,5 milijona evrov).

Vodja protikorupcijskega urada Semen Krivonos je danes povedal, da je to največji primer korupcije, v katerega je vpletena sodna veja oblasti in omenil “kriminalno skupino”, ki so jo oblikovali sodniki vrhovnega sodišča.

Ukrajinski protikorupcijski urad je že v ponedeljek preko družbenih medijev sporočil, da so v skupni preiskavi s posebnim protikorupcijskim tožilstvom razkrili “obsežno korupcijo na vrhovnem sodišču, in sicer shemo za sprejemanje podkupnin vodstva in sodnikov tega sodišča”, poroča britanski BBC.

Po navedbah protikorupcijskih uradnikov se je ukrajinski milijarder Kostiantin Jevago, čigar izročitev Kijev zahteva od Francije, z neko odvetniško pisarno dogovoril, da bo vrhovnemu sodišču plačal podkupnino, da bi sprejelo odločitev, ki jo je potreboval. Po navedbah tožilstva je ta nekdanji poslanec želel, da bi sodišče izdalo sodbo, ki bi mu omogočila, da obdrži nadzor nad delnicami rudarske družbe, ki je bila predmet spora med njim in nekdanjimi delničarji.

Jevago je odvetnikom nakazal 2,7 milijona ameriških dolarjev. Od tega naj bi 1,8 milijona dolarjev plačal vrhovnim sodnikom, 900.000 pa odvetnikom za posredništvo.

Denar za podkupnino Denar za podkupnino
Protikorupcijski urad Ukrajine via REUTERS
Denar za podkupnino Denar za podkupnino
Protikorupcijski urad Ukrajine via REUTERS
Denar za podkupnino Denar za podkupnino
Protikorupcijski urad Ukrajine via REUTERS

Jevago, peti najbogatejši človek v državi, čigar premoženje ukrajinska različica ameriške revije Forbes ocenjuje na 1,4 milijarde dolarjev, je lastnik rudarske skupine Ferrexpo in je že več let na ukrajinskem seznamu iskanih oseb zaradi finančnih kaznivih dejanj. Obtožen je poneverbe 113 milijonov dolarjev iz svoje banke Finance and Credit Bank, ki je šla leta 2015 v stečaj.

V Franciji so ga aretirali konec lanskega leta, ko je bil nekaj dni v priporu. Od začetka januarja pa je pod sodnim nadzorom.

Boj proti korupciji, ki je v Ukrajini zelo razširjena, je eden od pogojev, ki jih je Evropska unija postavila Kijevu za ohranitev statusa kandidatke za članstvo. Kljub napredku v boju proti korupciji v zadnjih letih je Ukrajina na indeksu zaznave korupcije nevladne organizacije Transparency International na 116 mestu med 180 državami.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje