Prisilno vračanje migrantov vodilo v odstop odposlanca ZDA za Haiti

Svet 23. Sep 202120:08 0 komentarjev
Haiti
Ralph Tedy Erol/REUTERS

Na meji med ZDA in Mehiko se zaostrujejo razmere za migrante iz Haitija. Medtem je zaradi izgona haitijskih migrantov iz Teksasa odstopil posebni ameriški odposlanec za Haiti Daniel Foote.

V bližino kraja Ciudad Acuña na severovzhodu Mehike in ob meji z ZDA, kjer že dlje kampirajo migranti, je danes prispelo okoli 50 policijskih vozil. Zaenkrat še ni znano, kaj bodo storili, saj še niso začeli premeščati migrantov, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Na meji med ZDA in Mehiko se je utaborilo več sto Haitijcev, ki dnevno prečkajo reko Rio Grande med državama, da pridejo do hrane in potrebščin. Mehiški urad za migrante je sporočil, da bi se morali migranti vrniti v okraje, kjer so vložili prošnje za azil, da bodo lahko končali postopek. Prošnja namreč omogoča migrantom, da zakonito ostanejo v državi in se izognejo deportaciji, medtem ko ti skušajo prečkati mejo v ZDA.

Migranti iz Haitija
Ralph Tedy Erol/REUTERS

Deportacije vodile do odstopa ameriškega odposlanca za Haiti

Ameriške oblasti so medtem v nedeljo začele z letali v domovino vračati migrante s Haitija, ki so se utaborili v Teksasu. Gre za enega največjih in najhitrejših izgonov migrantov iz ZDA v zadnjih desetletjih. Medtem ko je bilo 18. septembra v teksaškem taborišču v Del Riu približno 15.000 oseb, so jih doslej na na Haiti vrnili več kot 1.400 oseb.

Zaradi deportacij je že odstopil posebni ameriški odposlanec za Haiti Daniel Foote. V utemeljitvi odstopa naj bi zapisal, da ne želi, da se ga poveže z nečloveško in nekonstruktivno odločitvijo ameriške vlade glede izgona, so poročali ameriški mediji.

Po prepričanju Footeja bi moral Washington zaradi slabih razmer na Haitiju sprejeti več tisoč migrantov, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Haitijci se na pot proti ZDA odpravljajo prek Srednje Amerike peš, z avtomobili in avtobusi. Zadnji val je med drugim posledica velikega potresa na Haitiju sredi avgusta, pa tudi nestabilnosti po atentatu na predsednika Jovenela Moiseja. Haiti je najrevnejša država na Zahodni hemisferi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!