Pritisk vztraja: zabave na Downing Streetu razjezile tudi množico volilcev

Svet 15. Jan 202209:35 > 13:18 0 komentarjev
Boris Johnson
PROFIMEDIA

Kot poroča osrednji britanski medij BBC, so druženja oziroma zabave na Downing Streetu 10 v času, ko so veljali strožji ukrepi za preprečevanje širjenja covida-19, vznemirile tudi množico volilcev. Ti so svoje nezadovoljstvo izrazili v sporočilih, naslovljenih na poslance vladajoče stranke. Čeprav se pritisk na Johnsona zaradi spornih druženj nadaljuje, pa, kot opozarja eden od sogovornikov BBC, ni znano, kdo bi prevzel vodenje britanske vlade v primeru Johnsonovega odstopa.

Pritisk nezadovoljne javnosti na vodstvo britanske vladajoče konservativne stranke se nadaljuje. Vzrok nezadovoljstva so še vedno druženja oziroma zabave na Downing Streetu 10, ki so jih prirejali v času, ko so bili v veljavi strožji ukrepi za preprečevanje širjenja covida-19.

Kot navaja BBC, se je na poslance konservativne stranke premierja Borisa Johnsona obrnila množica jeznih volilcev, ki so poslancem pisali zaradi spornih zabav v času pandemije.

Ta teden, spomnimo, je britanska javnost največ pozornosti namenila dvema spornima dogodkoma na Downing Streetu: najprej je v sredo premier Johnson priznal, da se je udeležil vrtne zabave maja leta 2020, za katero je bil, kot je povedal, prepričan, da je službeni dogodek, včeraj pa je razburilo še razkritje časnika The Telegraph o dveh druženjih oziroma zabavi, ki so jih uslužbenci urada britanskega premierja priredili 16. aprila letos oziroma na predvečer pogreba princa Filipa. Zaradi tega so se na Downing Streetu Dvoru opravičili.

Kdo bi prevzel vodenje britanske vlade, če Johnson odide?

Po informacijah osrednjega britanskega medija so torijci v teh dneh prejeli vsaj 200 jeznih sporočil volilvcev, le pet sporočil pa je izražalo podporo aktualnemu premierju. “Veliko kolegov meni, da Boris ne bo vodja na naslednjih splošnih volitvah … za veliko od nas to zveni dokončno,” je za BBC komentiral eden od manj izpostavljenih konservativnih poslancev (t. i. backbencherji).

Boris Johnson
PROFIMEDIA

Pozivi k Johnsonovemu odstopu se tako še zdaleč ne vrstijo le iz opozicije – iz dneva v dan se namreč nakazuje, kako (zelo) okrnjena je podpora britanskemu premierju tudi znotraj njegove stranke.

Ob vseh kritikah na Johnsonov račun pa, kot piše BBC, ni znano, kdo bi britanskega premierja nasledil ob njegovem morebitnem odhodu. Po besedah vplivnega torijca “je veliko dvoma glede tega, da je kdo pripravljen prevzeti vajeti.” To, kot je povedal sogovornik BBC, pa Johnsonu “kupuje čas”.

Na Downing Streetu naj bi se zabavali vsak petek

Britansko časopisje medtem še naprej razkriva sporne odločitve Downing Streeta. Tamkajšnji uslužbenci so v času pandemije menda prirejali zabave vsak petek, na njih pa je bil prisoten tudi Johnson, je danes poročal časnik Daily Mirror.

Daily Mirror je objavil fotografijo hladilnika za vino, ki je bil decembra 2020 dostavljen na zadnja vrata Downing Streeta, in poročal, da ga osebje redno polni z alkoholom. Približno 50 zaposlenih je v svoje elektronske koledarje vpisalo “petke z vinom”, s čimer so očitno kršili prepoved druženja v zaprtih prostorih v času pandemije.

Downing Street
PROFIMEDIA

Johnson je ob koncu delovnega dne pogosto zahajal na klepet, je zapisal časnik in navedel enega od virov. “Če vam premier reče, da se lahko sprostite, vam pravzaprav pravi, da je to v redu,” je dejal vir. Dodal je, da je misel, da Johnson za pitje ni vedel, popolna neumnost.

Osrednje vprašanje je, ali so Johnson in njegovo osebje v času zaprtja države zavestno kršili zakonodajo. Kot smo že pisali, je preiskavo dogajanja v okviru širše preiskave poročil o več spornih zabavah na Downing Streetu in v vladnih poslopjih že prevzela javna uslužbenka Sue Gray. Rezultati preiskave naj bi bili znani prihodnji teden.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!