Zabava tudi v času nacionalnega žalovanja: “Johnson mora oditi”

Svet 14. Jan 202208:08 > 14:28 0 komentarjev
Kraljica Elizabeta in Boris Johnson
PROFIMEDIA

Potem ko je ta teden britansko javnost že vznejevoljila vrtna zabava na Downing Streetu maja 2020, na kateri je bil navzoč tudi britanski premier Boris Johnson, britanski The Telegraph razkriva nove informacije o druženjih Johnsonovih sodelavcev v času, ko so protikoronski ukrepi prepovedovali druženja oseb iz različnih gospodinjstev v notranjih prostorih. Sodelavci britanskega premierja so se menda v službenih prostorih zabavali 16. aprila lani oziroma na večer pred pogrebom princa Filipa. Nova razkritja so prinesla nove pozive k Johnsonovemu odstopu.

Obtožbe zoper neprimerna druženja na Downing Streetu 10 med pandemijo oziroma v času, ko so veljali ukrepi za preprečevanje širjenja covida-19,  se nadaljujejo. Potem ko je v sredo britanski premier Boris Johnson priznal, da se je udeležil druženja, ki je bilo maja 2020 na vrtu Downing Streeta, se premierjev urad zdaj spoprijema še z obtožbami, da so na predvečer pogreba princa Filip (16. aprila lani) organizirali dve druženji oziroma zabavo.

Iz premierjevega urada so danes sporočili, da so se zaradi spornega druženja že opravičili kraljevemu dvoru. “Globoko obžalujemo, da se je to zgodilo v času nacionalnega žalovanja. Downing Street se je palači že opravičil,” je novinarjem danes povedal tiskovni predstavnik urada.

Britanski The Telegraph navaja, da sta bila 16. aprila lani na Downing Streetu dva poslovilna dogodka. Na enem se je poslavljal nekdanji vodja komunikacij James Slack, na drugem, in sicer v kleti, pa eden od Johnsonovih fotografov. Vzdušje, je povedal vir časopisa, je bilo precej veselo – Johnsonovi sodelavci so si v kleti predvajali glasbo s prenosnega računalnika. Udeleženci obeh druženj so se po nekaj časa združili na vrtu, skupaj pa se je po poročanju britanskih medijev zabavalo 30 ljudi. Po alkohol so se v bližnjo trgovino menda odpravili kar s kovčkom.

Zabava je potekala med 9. in 17. aprilom, ko je bilo na Otoku obdobje nacionalnega žalovanja po smrti princa Filipa. Prav tako so bili v veljavi ukrepi zoper širjenje covida-19, ki so prepovedovali druženje oseb iz različnih gospodinjstev v notranjih prostorih, na prostem pa se je lahko družilo do šest ljudi oziroma člani dveh gospodinjstev.

Britanskega premierja 16. aprila resda ni bilo na Downing Streetu, saj je tisti konec tedna preživljal v svoji podeželski rezidenci Chequers. Tiskovna predstavnica Downing Streeta je v odzivu na najnovejše informacije o druženjih povedala, da je imel Slack “poslovilni govor, da se ekipam zahvali za delo, s katerim so ga podpirale, tako tistim, ki so delali iz pisarne, kot tistim, ki so delali od doma”. Vprašanj o drugi zabavi ter alkoholu in plesu po navedbah BBC ni želela komentirati.

Medtem ko so se zabavali, je kraljica žalovala sama

Iz vrst britanske opozicije je bilo tudi včeraj slišati ostre kritike. Namestnica vodje Laburistične stranke Angela Rayner je komentirala, da so druženja nesprejemljiva tudi za to, ker se je britanska kraljica Elizabeta II. v tistem času sama poslavljala od pokojnega soproga. Kot je povedala, nima besed za “kulturo in vedenje” na Downing Streetu, odgovornost za dogodke pa je pripisala Johnsonu, navaja BBC.

Kraljica Elizabeta
PROFIMEDIA

Podobno je menil tudi vodja liberalnih demokratov Ed Davey. “Podoba kraljice, ki sedi sama in žaluje zaradi izgube  moža, je definirala lockdown. Ne zato, ker je kraljica, temveč zato, ker je bila le še ena oseba, ki je, kot veliko preveč drugih, žalovala v samoti. Medtem ko je žalovala, so se na št. 10 zabavali. Johnson mora oditi,” je zapisal na Twitterju.

Kritike na račun druženj na Downing Streetu pa se vrstijo ne le iz britanske opozicije, temveč tudi iz Johnsonove konservativne stranke. Skupini štirih torijcev, ki so že po sredinem priznanju Johnsona, da se je udeležil vrtnega druženja maja 2020, menili, da je čas za odhod britanskega premierja, se je javno pridružil še peti – Andrew Bridgen.

Konservativni poslanec Bridgen je povedal, da je “s težkim srcem” oddal pismo podpore glasovanju o nezaupnici vodji torijcev. Pisma zbira vodja parlamentarne grupacije Odbor 1922, za začetek procesa glasovanja o nezaupnici pa mora proces podpreti najmanj 54 konservativnih poslancev. Po Bridgenovih besedah se bodo razkritja o druženjih na Downing Streetu še nadaljevala, Johnson pa po njegovem “preprečuje vladi, da bi normalno delovala”, navaja BBC.

Opravičilo kraljevemu dvoru

Druženje, ki se je odvilo 16. aprila lani, so danes na Downing Streetu obžalovali. “Zelo obžalovanja vredno je, da se je to zgodilo v času nacionalnega žalovanja in številka 10 se je opravičila Dvoru,” je po navedbah Sky News povedal Johnsonov tiskovni predstavnik. Na vprašanje, zakaj se v imenu sodelavcev ni opravičil britanski premier, je odgovoril, da je prav, da se opravičijo udeleženci, kot se je ta teden za udeležbo na vrtni zabavi pred slabima dvema letoma opravičil Johnson.

Tiskovni predstavnik Downing Streeta je prav tako ponovil Johnsonova stališča o tem, da mora Downing Street 10 delovati po visokih standardih in prevzeti odgovornost za vse napake, ki so bile storjene.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!