Profesor “Globoko morje” po stotih dneh pod vodo prvič na površju

Svet 10. Jun 202314:15 0 komentarjev
Raziskovalec Joseph Dituri pod vodo
Frazier Nivens/Florida Keys News Bureau/Handout via REUTER

Univerzitetni profesor, ki je sto dni živel pod vodo v hišici za potapljače ob otočju Florida Keys, se je v petek prvič po 1. marcu dvignil na površje. Joseph Dituri je postavil nov rekord bivanja pod vodo brez prilagajanja tlaka na globini več kot devet metrov.

Potapljaški in zdravstveni raziskovalec Joseph Dituri je podrl prejšnji rekord, ki je znašal 73 dni, dve uri in 34 minut in sta ga leta 2014 postavila dva profesorja iz Tennesseeja v isti podvodni hišici v laguni Key Largo.

“Nikoli ni šlo za rekord. Šlo je za podaljšanje človeške tolerance do podvodnega sveta ter izoliranega, omejenega, ekstremnega okolja,” je dejal upokojeni častnik ameriške mornarice Dituri, ki mu pravijo tudi “dr. Globoko morje”.

Da je Dituri rekorder, je Guinnesova knjiga rekordov na svoji spletni strani objavila prejšnji mesec, ko je bil pod vodo že 74 dni. Fundacija za razvoj morskih virov, ki je lastnica potapljaške hišice, bo po besedah njenega vodje Iana Koblicka zaprosila Guinnessovo organizacijo za potrditev Diturijevega stodnevnega dosežka.

Raziskovalec Joseph Dituri pod vodo
REUTERS

Diturijev podvig z imenom Projekt Neptun 100 je potekal pod dejanskim naravnim globinskim pritiskom in ne prilagojenim na površino morja.

Cilj projekta je bil izvedeti več o tem, kako se človeško telo in um odzivata na daljšo izpostavljenost ekstremnemu tlaku in izoliranemu okolju. Namenjen je bil tudi raziskovalcem oceanov in astronavtom na prihodnjih misijah.

Ugotovitve projekta Neptun 100 namerava Dituri predstaviti na novembrski svetovni konferenci o ekstremni medicini na Škotskem.

Raziskovalec Joseph Dituri pod vodo
Frazier Nivens/Florida Keys News Bureau/Handout via REUTER

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!