Protest hrvaških novinarjev: “Gre za največji napad na medije zadnjih 30 let”

Svet 25. Jan 202415:32 0 komentarjev
Hrvaški premier Andrej Plenković
Hrvaški premier Andrej Plenković (Foto: PROFIMEDIA)

Predsednik hrvaškega novinarskega društva (HND) Hrvoje Zovko je napovedal, da bodo hrvaški novinarji prihodnjo sredo v Zagrebu protestirali proti načrtovanim spremembam kazenskega zakonika. Kot je poudaril za STA, gre za največji napad na medije v zadnjih 30 letih.

Hrvaško novinarsko društvo (HND) predlog zakona, ki ga je prejšnji teden začel obravnavati sabor in kriminalizira nepooblaščeno razkrivanje vsebine preiskovalnih dejanj in dokaznih postopkov, označuje za zakon nevarnih namenov in napad na temelje demokracije. V društvu so se zato odločili za protest. Potekal bo prihodnjo sredo pred sedežem hrvaške vlade v Zagrebu.

Vladajoča koalicija oziroma HDZ in njeni koalicijski partnerji imajo v saboru dovolj glasov, da sprejmejo zakon. Hrvoje Zovko opozarja, da bodo vsi tisti, ki bodo glasovali zanj, soudeleženi v državni agresiji na novinarski poklic, novinarsko svobodo in javni interes.

Če bo zakon sprejet, hrvaški državljani po njegovih besedah namreč ne bodo več mogli biti obveščeni o velikih aferah in ne bodo imeli dostopa do informacij javnega značaja. Žvižgačem oziroma tistim, ki bodo novinarjem posredovali informacije javnega značaja, bo po drugi strani grozilo do tri leta zapora.

“Gre za napad na novinarski poklic”

“Dejstvo je, da se bo kontaminiral prostor okoli novinarskega poklica, ker bodo tisti, ki bi želeli posredovati informacije javnega značaja, kaznovani,” je pojasnil Zovko.

Novinarji bi bili po zakonu sicer oproščeni kazenske odgovornosti, če bi pridobili prepovedane informacije, a v HND menijo, da gre tudi za napad na novinarski poklic. “Kdo vam zagotavlja, da vam jutri ne bodo pregledali mobilnega telefona, prenosnega računalnika ali da vam policija ne bo potrkala na vrata in spraševala, ali ste novinar,” je dejal.

Da bo odtekanje informacij postalo kaznivo dejanje, je že februarja lani napovedal hrvaški premier Andrej Plenković. To je storil po tem, ko so hrvaški mediji razkrili tekstovna sporočila med dvema nekdanjima državnima uslužbenkama in članom vladajoče HDZ, v sporočilih pa je nastopala oseba, poimenovana zgolj z okrajšavo A.P.

Na to je danes spomnil tudi Zovko. “Pomemben je kontekst zgodbe, ki se je začela pred letom dni, ko so se v medijih pojavile inicialke hrvaškega premierja A.P. in informacije o možnem sumljivem početju nekaterih njegovih najbližjih sodelavcev,” je pojasnil.

Andrej Plenković
Andrej Plenković (Foto: PROFIMEDIA)

Spomnil je tudi, da je Plenković že tedaj napovedal, da bodo odtekanje informacij sankcionirali in kaznovali, pri čemer je omenjal tudi politično škodo.

“Ne vidim, kakšna bi bila lahko politična škoda za hrvaško javnost. Škoda za javnost je le, če ne bi mogla izvedeti informacij, ki so pomembne za javnost. Tu ne gre za nobeno zaščito zasebnosti, ampak izključno za zaščito interesov vladajoče stranke in koalicijskih partnerjev,” je dejal predsednik HND. Pri tem je ocenil, da premier z zakonom želi zastrašiti medije, žvižgače in vse ljudi v sistemu.

Po njegovem prepričanju Plenković kot najmočnejši politik v supervolilnem letu, ko bodo na Hrvaškem potekale evropske, parlamentarne in predsedniške volitve, ne želi ničesar prepustiti naključju ali dopustiti, da bi v javnost prišla še kakšna velika afera.

“Plenković ima že leta ambicije, da bi bil glavni urednik vseh medijev, da bi jih urejal in discipliniral, zakon pa želijo uvesti po tem, ko so v medije prišle njegove inicialke,” je dodal. Zovko je še poudaril, da se zakon tiče vseh hrvaških državljanov, in opozoril, da ga podpira zgolj vladajoča koalicija, medtem ko mu nasprotujejo tako stroka kot opozicija in nevladne organizacije.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!