Protest v avtokratski državi: le na enem mestu, po urniku in strogih pravilih

N1 video 11. Dec 202316:48 0 komentarjev

Protesti so v Dubaju sicer prepovedani, a za čas podnebne konference velja izjema. Podnebni aktivisti lahko protestirajo, a morajo upoštevati stroga pravila.

Združeni arabski emirati niso demokracija. Tu ne poznajo volitev, političnih strank in sindikatov ter svobode govora. Protesti so prepovedani, kritiki oblasti pa pogosto zaprti. Toda za čas podnebne konference velja izjema.

Avtokratska država je morala, da bi lahko gostila COP, popustiti in po navodilih Združenih narodov dovoliti tudi protestiranje. Vizume za vstop v državo je – zgolj za dva tedna, kolikor traja konferenca – odobrila tudi več tisoč podnebnim aktivistom z vsega sveta.

Toda protestirajo lahko le pod strogimi pogoji: zgolj na točno določenem kraju znotraj prizorišča COP, po točno določenem urniku. Vnaprej morajo sporočiti, kdo bodo govorci in o čem bodo govorili. “Prepovedano je nošenje nacionalnih zastav in ne smemo omenjati genocida v Gazi,” je za N1 povedala Rand Al Khushman iz Jordanije, članica organizacije Youth4Climate.

fosilna protest fosilna protest
Vsak dan na prostoru, namenjenem protestom podelijo nagrado ZA "fosil dneva". Včeraj, na mednarodni dan človekovih pravic, jo je zaradi bombardiranja civilistov v Gazi prejel Izrael. ZDA so si zaradi veta v Varnostnem svetu prislužile "častno omembo". (Foto: Sarah Neubauer, N1)
fosilna Dubaj protest fosilna Dubaj protest
Foto: Sarah Neubauer, N1
protest fosilna dubaj protest fosilna dubaj
Foto: Sarah Neubauer, N1
protest fosilna dubaj protest fosilna dubaj
Foto: Sarah Neubauer, N1
protest fosilna dubaj protest fosilna dubaj
Foto: Sarah Neubauer, N1

Protestniki so v Dubaj prišli z vsega sveta. Vsak ima svoj lokalno zgodbo o uničevanju okolja. “V ZDA so žrtvovali veliko območij, na katerih živijo naše domorodne skupnosti, da bi lahko naftna podjetja več zaslužila,” je za N1 dejala protestnica Brenna Two Bears. “Na naših dvoriščih gradijo plinovode in onesnažujejo vodo z naftovodi, ki vedno puščajo,” je poudarila. Njeni predniki so iz ljudstev Ho-Chunk, Navaho in Standing Rock.

Podnebni aktivisti so prepričani, da podnebne pravičnosti ne more biti brez spoštovanja človekovih pravic. Zato najdejo tudi obvode, kako povedati, kar želijo, ne da bi kršili pravila, zaradi česar bi lahko ostali brez dovoljenja za obisk podnebne konference. Tudi o Palestini. Več si oglejte v videu.

Pot na podnebno konferenco v Dubaj (COP28) je financirana iz Sklada za podnebne spremembe.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!