Protestniki v Iraku že drugič ta teden vdrli v parlament, več kot 120 ranjenih

Svet 30. Jul 202217:021 komentar
Delite:
irak protesti
Foto: PROFIMEDIA

Privrženci vplivnega iraškega šiitskega klerika Moktada al Sadra so v Iraku že drugič ta teden vdrli v poslopje parlamenta v Bagdadu. Tam so zahtevali reforme in končanje korupcije.

Protestnikom se je danes ponovno uspelo prebiti v strogo varovano zeleno cono v Bagdadu, čeprav je policija proti njim uporabila solzivec. Sprva so se zbrali na trgu Tahrir, nato pa nadaljevali pot proti zeleni coni. Po navedbah BBC je bilo v zadnjih nemirih ranjenih več kot 120 ljudi, od tega šest huje. Iraško zdravstveno ministrstvo pojasnjuje, da je bilo med ranjenimi okoli 100 civilistov, 25 je bilo pripadnikov varnostnega osebja.

Protestniki so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP napovedali, da se iz parlamenta ne bodo umaknili, pač pa bodo na položajih vztrajali “do nadaljnjega”.

Iraški premier Mustafa al Kadimi je varnostnim silam naročil, naj “zaščitijo demonstrante”, navaja BBC. Protestnike pa je pozval, naj ohranijo mir, se izognejo eskalacijam in spoštujejo navodila varnostnih sil, katerih naloga je zaščititi tako protestnike kot uradne institucije.

Že v sredo je več sto protestnikov vdrlo v zeleno cono in parlament, a so takrat sami mirno odšli. Nasprotujejo kandidaturi Mohameda al Sudanija, nekdanjega ministra in guvernerja ene od iraških provinc, za položaj predsednika vlade. Tega je za ta položaj predlagalo parlamentarno zavezništvo, ki vključuje proiranske šiitske politične sile.

Sadrov blok je na oktobrskih volitvah s 73 osvojenimi sedeži v 329-članskem parlamentu postal največja parlamentarna frakcija. Devet mesecev po volitvah je oblikovanje nove vlade v državi še vedno na mrtvi točki. Prejšnji mesec se je politična kriza v državi še poglobila, ko so Sadrovi poslanci skupinsko odstopili.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar