Protiofenzivne aktivnosti: kaj se dogaja na bojiščih v Ukrajini

Svet 09. Jun 202311:05 3 komentarji
Po ruskem napadu v regiji Čerkasi
Po ruskem napadu v regiji Čerkasi (Press service of the State Emergency Service of Ukraine in Cherkasy region/via REUTERS)

Vse kaže na to, da Ukrajina izvaja aktivnosti v sklopu dolgo pričakovane velike protiofenzive, s katero želi ponovno osvojiti ozemlja, ki jih zdaj nadzoruje Rusija. Zahod ukrajinsko protiofenzivo pozorno spremlja, saj bo Ukrajina predvidoma uporabila sodobno orožje in opremo, ki so ji ju dobavile zahodne zaveznice. Od kod poročajo o bojih? Kaj vemo o dogajanju na bojiščih?

Dogajanja na bojiščih v Ukrajini je te dni kar nekaj: spopadi med ukrajinskimi in ruskimi silami se po dostopnih informacijah, o katerih poročajo tuji mediji, vrstijo v Zaporožju in Donecku (tudi v Bahmutu), tako Rusija kot Ukrajina sta poročali o obstreljevanju na prizadetem območju po uničenju jezu Nova Kahovka, vsaj en človek pa je bil ponoči ubit v novem ruskem zračnem napadu na Ukrajino, natančneje v regiji Žitomir.

Rusija je danes poročala o silovitih spopadih na območju regije Zaporožje na jugovzhodu Ukrajine in Donecka na vzhodu. Ruska stran naj bi po lastnih navedbah v Zaporožju uničila 13 ukrajinskih tankov, v Donecku pa osem. Kot vztraja, je ta teden odbila že več poskusov Ukrajincev, da bi v sklopu večje protiofenzive prebili frontno črto, navaja tiskovna agencija Reuters.

Proruski Vladimir Rogov je povedal, da so “aktivni boji” v Zaporožju potekali na območju med krajema Orihiv in Tokmak (loči ju dobrih 40 kilometrov), pri čemer naj bi ruske sile obdržale svoje položaje.

Kraj Tokmak, ki leži severovzhodno od Melitopola in severozahodno od Mariupola, je po ocenah analitikov vojne za Ukrajince ključen v sklopu njihovih prizadevanj, da prodrejo v smeri Azovskega morja, še navaja BBC. Na ta način bi lahko ruske sile, ki nadzorujejo območja Zaporožja, ločili v dve nepovezani grupaciji.

Ukrajinski vojaki na območju regije Doneck, pri čemer Reuters ni neodvisno preveril lokacije (Foto: 3rd Assault Brigade/Ukrainian Armed Forces Press Service via REUTERS)

O dogajanju v Zaporožju je v četrtek na kratko poročala tudi namestnica ukrajinskega ministra za obrambo Hana Maljar. Po njenih besedah so ruske sile v smeri Zaporožja v “aktivni obrambi”.

“Ukrajina je v sklopu širših protiofenzivnih prizadevanj, ki potekajo od nedelje, 4. junija, na vsaj treh sektorjih fronte izvedla protiofenzivne operacije z različnim izidom,” so dogajanje v četrtek zvečer ocenili v mislišču Institute for the Study of War, kjer objavljajo dnevna poročila o vojni v Ukrajini. Prav tako so – sklicujoč se na navedbe ukrajinske strani – zapisali, da so ukrajinske sile na območju Bahmuta, za katerega je potekala večmesečna srdita bitka, prešle iz defenzivnega delovanja v ofenzivno.

Mednarodna agencija za jedrsko energijo o elektrarni Zaporožje

Razsežnosti škode, ki jo je povzročila poškodba jezu hidroelektrarne Nova Kahovka, so gromozanske. Samo na območjih, ki jih nadzoruje Ukrajina, so evakuirali več kot 2.300 ljudi, vključno s 120 otroki, so sporočili z ukrajinskega ministrstva za notranje zadeve. Zaradi poplav prav tako pričakujejo premike minskih polj, katerih nove lokacije ne bodo znane.

Jedrska elektrarna v Zaporožju po uničenju jezu sicer še vedno prejema vodo za hlajenje iz akumulacijskega jezera, je v četrtek sporočila Mednarodna agencija za jedrsko energijo (IAEA).

Prizadeto območje po poškodbi jezu v Novi Kahovki
Prizadeto območje po poškodbi jezu v Novi Kahovki (Foto: Alexander Ermochenko/REUTERS)

Vojno dogajanje tudi na ruski strani meje

Spopadi naj bi se nadaljevali tudi v ruski obmejni regiji Belgorod. V ukrajinskem obstreljevanju mesta naj bi bili ranjeni trije civilisti, več stavb pa je bilo poškodovanih, trdi guverner regije Vjačeslav Gladkov. Kijev naj bi prav tako obstreljeval bližnje mesto Šebekino, kjer pa o žrtvah ne poročajo.

Dron je predvidoma poškodoval tudi stanovanjsko stavbo v mestu Voronež na jugovzhodu Rusije, pri čemer sta bili ranjeni dve osebi, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na Telegramu zapisal guverner istoimenske ruske regije Aleksander Gusev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje