Deroča voda v Ukrajini premika mine, vrstijo se poročila o obstreljevanju

Svet 08. Jun 202309:32 > 16:03
Poplave po uničenju jezu v novi kahovki
Poplave po uničenju jeza. (REUTERS/Alina Smutko)

Hude poplave, ki so sledile uničenju jezu na reki Dneper, bodo premaknile mine, opozarjajo pri Rdečem križu. Ker jih poplavne vode ne bodo onesposobile, bodo predstavljale veliko nevarnost za prebivalstvo in reševalce, ki so do sedaj vedeli za lokacije minskih polj. Vse več je tudi svaril pred humanitarno katastrofo zaradi pomanjkanja pitne vode in uničenih kmetijskih površin. Kijev in Moskva medtem poročata o obstreljevanju prizadetih krajev.

Uničenje jezu v Novi Kahovka na jugu Ukrajine bo imelo katastrofalne učinke na premike min na prizadetem območju, je v sredo posvaril Rdeči križ. Gre za še eno od nevarnosti, ki po razlitju vode iz jezu grozijo okoliškim krajem, pri čemer ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pogreša pomoč Združenih narodov in Rdečega križa. Zelenski je sicer danes obiskal regijo Herson.

Mednarodni odbor Rdečega križa je v zadnjih mesecih sodeloval v operaciji odstranjevanja min v Ukrajini, pri čemer so poskrbeli tudi za natančno označevanje minskih polj. Doslej so poznali lokacijo min, sedaj pa je ne več, je v sredo opozoril vodja pristojne enote pri organizaciji Erik Tollefsen. Vedo zgolj, da jih je voda odnesla s sabo. “To je razlog za veliko zaskrbljenost, saj ne bodo vplivale le na prebivalstvo, ampak tudi na vse, ki prihajajo na pomoč,” je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP na dogodku ob predstavitvi novega drona, ki s pomočjo umetne inteligence locira mine in druge eksplozivne ostanke vojne.

Poplave po zrušitvi jezu na Dnepru
REUTERS/Alina Smutko

Zaradi uničenja jezu je bilo doslej poplavljenih že 600 kvadratnih kilometrov ozemlja na obeh bregovih reke Dneper. 32 odstotkov poplavljene površine leži na strani pod nadzorom ukrajinskih sil, 68 odstotkov pa na strani pod nadzorom ruskih sil, je pojasnil guverner regije Herson Oleksandr Prokudin. Na strani reke pod nadzorom Ukrajine je skupno poplavljenih že 20 naselij in 2.629 hiš. Poplave so prizadele tudi mesto Herson.

S poplavljenega območja poteka evakuacija več deset tisoč ljudi, poročajo pa tudi o smrtnih žrtvah.

Ukrajina in Rusija se medsebojno obtožujeta obstreljevanja krajev, ki so jih prizadele poplave. Kijev trdi, da je bilo v ruskem napadu na Herson ranjenih devet ljudi. Ukrajinski guverner regije Oleksandr Prokudin je povedal, da je bilo ranjenih šest civilistov, en policist in dva uslužbenca državne službe za izredne razmere. Po njegovih besedah sta bila med ranjenimi zdravnik in nemški prostovoljec.

Ruski guverner okupirane regije Herson Vladimir Saldo pa je Kijev obtožil obstreljevanja ene od evakuacijskih točk, kjer naj bi bili ubiti dve osebi. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je opozoril, da so ruski reševalci “prisiljeni delati pod stalnim obstreljevanjem ukrajinskih sil, kar znatno otežuje njihovo delo”.

Herson, Ukrajina
Reševalci v kritju med ruskim obstreljevanjem (Foto: Ukrainian Presidential Press Service/via REUTERS)

“Kijev je zagrešil grozljiv zločin. Obstreljeval je evakuacijsko točko za civiliste v kraju Gola Pristan in pri tem ubil dve osebi, med njimi 33-letno nosečnico. Še dve pa sta bili ranjeni,” je Saldo zapisal na Telegramu.

Po navedbah ruskega župana Nove Kahovke Vladimirja Leontjeva je zaradi poplav po poškodbi jezu v krajih pod ruskim nadzorom umrlo pet ljudi, 41 pa so jih odpeljali v bolnišnico.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je opozorila na nevarnost velikega vpliva uničenja jezu v ukrajinski regiji Herson na javno zdravje. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg pa je zaradi dramatičnih posledic uničenja jezu za tisoče prebivalcev in za okolje članice zavezništva pozval k čimprejšnji humanitarni pomoči Ukrajini.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.