Veliko vprašanje, ki si ga te dni zastavljajo opazovalci vojne v Ukrajini

Svet 07. Jun 202313:19 4 komentarji
Ukrajina
Ukrajinski vojaki na severovzhodu Ukrajine, blizu meje z Rusijo (Foto: Viacheslav Ratynskyi/REUTERS)

"Se je težko pričakovana protiofenziva vendarle začela," je relevantno vprašanje o poteku vojne v Ukrajini, a nanj ni enoznačnega odgovora.

Vprašanje, ali se je težko pričakovana ukrajinska protiofenziva, s katero želi Kijev ponovno osvojiti nadzor nad ozemljem, ki ga trenutno okupira Rusija, te dni zaposluje zainteresirano javnost in vodilne (zahodne) medije. Jasnega odgovora ni, so pa indici. Prav tako, seveda, ni pričakovati, da bo Ukrajina uradno naznanila začetek te pomembne operacije.

Ameriški CNN, ki se sklicuje na besede ameriških in drugih zahodnih uradnikov, navaja, da je v Ukrajini videti znake, da se dolgo pričakovana protiofenziva začenja. V ponedeljek in torek je bilo namreč na vzhodu države zaznati “občutno povečanje bojevanj”, pri čemer naj bi ukrajinska vojska preizkušala, kje so šibke točke v ruski obrambi, je povedal neimenovani višji uradnik Nata. Ruske sile so, kot smo že pisali, na okupiranih ozemljih namreč utrdile svoje položaje.

Kot še dodaja ta ameriški medij, ukrajinska vojska tovrstne preliminarne napade izvaja že vsaj dva tedna, kar pa je v zadnjih dneh drugače, pa je to, da naj bi Ukrajinci ruske položaje začeli preizkušati z artilerijskimi in napadi po kopnem.

Raketni napad na Uman
Foto: REUTERS/Carlos Barria

Podobno razmere ocenjujejo tudi pri bruseljskem Politicu, kjer so med drugim poudarili, da “le malo vojaških opazovalcev oporeka temu, da je vojna vstopila v novo fazo”. Odgovora na vprašanje, ali se je velika protiofenziva vendarle začela, sicer nimajo niti pri tem mediju. “Odgovor bi lahko bil da ali ne.”

Podobno kot CNN tudi Politico ocenjuje, da nedavni napadi predstavljajo uvod v obsežno protiofenzivo. Za zdaj, med drugim izpostavlja, prav tako še ni “prepričljivih dokazov, ki bi nakazovali, da je bilo “več kot deset brigad, ki jih je Nato usposabljal in opremil, uporabljenih v nedavnih napadih ali pa nameščenih na bojišča”.

Spomnimo: v ponedeljek je Rusija sporočila, da je preprečila ukrajinsko ofenzivo, ki da je potekala na petih mestih na jugu regije Doneck, ki leži na vzhodu Ukrajine in je delno pod ruskim nadzorom. Po besedah sogovornika iz zveze Nato, ki ga navaja CNN, so v zadnjih dneh analitiki zaznali tudi opaznejše ukrajinske operacije in poizkuse v jugovzhodni regiji Zaporožje, na območju med mestom Herson in zaporoško jedrsko elektrarno. Namestnica ukrajinskega ministra za obrambo Hanna Maliar pa je sporočila, da so ukrajinske enote napredovale na “več odsekih v smeri Bahmuta”, kjer so iz defenzivnega delovanja prešle v ofenzivno.

“Katastrofa ne bo ustavila Ukrajine”

Ob razpravah o pričakovani ukrajinski protiofenzivi je nemalo vprašanj sprožilo tudi torkovo delno uničenje jezu hidroelektrarne v Novi Kahovki, ki leži v delu hersonske regije pod ruskim nadzorom. Potem ko je bil jez na reki Dneper – ta reka predstavlja pomembno geografsko ločnico –, poškodovan, je voda poplavila številne kraje, poplavne vode pa naj bi še narasle. Po navedbah podjetja Maxar Technologies, ki objavlja satelitske fotografije, sta bila jez in hidroelektrarna “v večji meri uničena”.

Nova Kahovka
Foto: PLANET LABS PBC/via REUTERS

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je zavrnil pomisleke, da bi uničenje jezu lahko zadržalo protiofenzivo. “Katastrofa, ki so jo na hidroelektrarni Kahovka povzročili ruski teroristi, ne bo ustavila Ukrajine in Ukrajincev,” je po navedbah STA dejal v torkovem večernem nagovoru.

Ukrajina in Rusija krivdo za poškodbo 30 metrov visokega in dobre tri kilometre širokega jezu valita druga na drugo. Medtem ko je Zelenski Rusijo obtožil “terorističnega dejanja”, iz ukrajinske vojske pa so sporočili, da je bil cilj Rusije preprečiti ukrajinskim vojakom prečkati Dneper, so v Moskvi zatrdili, da je Ukrajina sabotirala jez, da bi prekinila oskrbo z vodo na polotoku Krim in odvrnila pozornost od domnevno neuspešne protiofenzive, navaja tiskovna agencija Reuters.

Tudi jedrska elektrarna v Zaporožju, ki je prav tako pod ruskim nadzorom, iz akumulacijskega jezera v sklopu hidroelektrarne na Dnepru dobiva vodo, ki jo potrebuje za turbinske kondenzatorje in varnostne sisteme, navaja STA. Jedrska elektrarna naj zaradi uničenja jezu ne bi bila ogrožena.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje