Protivladni protesti na Češkem: Premier Fiala preveč pozornosti posveča Ukrajini

Svet 04. Sep 202211:25 5 komentarjev
Češka Protesti
Twitter

V središču Prage se je v soboto zbralo več deset tisoč ljudi, ki so protestirali proti vladi premierja Petra Fiale, češ da več pozornosti posveča vojni v Ukrajini kot lastnim državljanom. Pod sloganom Najprej Češka so protestniki izpostavljali zlasti vse višjo inflacijo in cene energentov.

K protestu je pozvalo več nevladnih organizacij, državljanskih pobud in zunajparlamentarnih strank. Udeleženci so mahali s češkimi zastavami in nosili transparente s kritikami vse višjih cen in s pozivi k odstopu vlade.

Zahtevali so tudi ukinitev sankcij Evropske unije proti Rusiji, ker naj bi škodile češkemu gospodarstvu in prebivalcem, poročanje češke tiskovne agencije CTK povzema nemška dpa.

“Najboljše za Ukrajince in dva puloverja za nas,” je med drugim pisalo na enem od transparentov na protestih v obdobju, ko po vsej Evropi zaradi okrenjene dobave plina iz Rusije naraščajo cene energije.

Policija je število udeležencev protesta ocenila na 70.000 in dodala, da se je zborovanje odvilo mirno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Premier Petr Fiala je v odzivu organizatorje protesta obtožil proruske usmerjenosti, ki škodi češkim interesom. “Jasno je, da se v naši državi nenehno pojavljajo ruska propaganda in dezinformacije in nekateri temu nasedajo,” je dejal.

Češka je od začetka ruske invazije v Ukrajini sprejela približno 400.000 ukrajinskih beguncev in Kijevu namenila znatno vojaško in humanitarno pomoč.

Vlada je v petek prestala glasovanje o nezaupnici, povezano predvsem z naraščajočimi cenami energije in obtožbami o korupciji, ki sta jo predlagali dve opozicijski stranki.

Konec avgusta je Fiala sporočil, da bo njegova država, ki trenutno predseduje Svetu Evropske unije, v kratkem sklicala nujno srečanje ministrov za energijo z namenom reševanja energetske krize.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje