Prva ladja Združenih narodov z ukrajinskim žitom prispela v Džibuti

Svet 30. Avg 202214:43 0 komentarjev
ukrajinsko žito
Foto: PROFIMEDIA

Prva ladja z ukrajinskim žitom, ki so jo v okviru dogovora za blažitev svetovne prehranske krize najeli ZN, je po dveh tednih plovbe danes prispela v Džibuti, so sporočili iz Svetovnega programa za hrano (WFP). Na krovu ladje MV Brave Commander je 23.000 ton pšenice, namenjene milijonom lačnih v Etiopiji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

“Uradno smo pristali! Prva ladja WFP z ukrajinskim žitom je pravkar prispela v Džibuti,” je po Twitterju sporočil izvršni direktor WFP David Beasley. “Sedaj moramo to pšenico izkrcati in jo odpeljati v Etiopijo,” je dodal.

Po podatkih ZN sta negotovost preskrbe s hrano in podhranjenost glavni težavi v Etiopiji in na Afriškem rogu nasploh. Pomoč potrebuje več kot 20 milijonov ljudi. V Etiopiji, Keniji in Somaliji namreč vlada najhujša suša v zadnjih 40 letih, Svetovna meteorološka organizacija (WMO) pa je prejšnji teden opozorila, da je to že peta zaporedna deževna doba z nezadostnimi padavinami, zato se bodo razmere še poslabšale.

Pšenica, ki je danes prispela v Džibuti, je sicer prva pošiljka žita za Afriko, odkar sta Kijev in Moskva po posredovanju Turčije in Združenih narodov 22. julija podpisala sporazum o izvozu žita iz ukrajinskih črnomorskih pristanišč. Pošiljke veljajo za ključne za stabilizacijo cen žita na svetovnih trgih in blažitev strahu pred lakoto na Bližnjem vzhodu in v Afriki.

ZN in Turčija pomagata pri usklajevanju glede varnosti izvoza ter spremljanja pošiljk, da bi tako zagotovili, da z ladjami ne tihotapijo orožja na vojno območje. V Istanbulu deluje skupni center za poveljevanje in nadzor, ki usklajuje izvoz, sestavljajo pa ga ruski, ukrajinski in turški predstavniki ter predstavniki ZN.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!