Prve fotografije Putinove rezidence skrite globoko v gozdovih blizu Finske

Magazin 31. Jan 202417:15
putinova rezidenca
Foto; PROFIMEDIA

V javnost so pricurljale prve fotografije in videoposnetki domnevne skrivne rezidence Vladimirja Putina.

Ruska raziskovalna organizacija Dossier Center, ki preiskuje ljudi, povezane s Kremljem, je objavila prvi posnetek skrivne rezidence Vladimirja Putina, poroča dnevnik.hr.

“Putinova dača” se nahaja globoko v gozdovih severne Karelije v bližini ruske meje s Finsko. Rezidenco naj bi Putinovi prijatelji in milijarderji iz Sankt Peterburga začeli graditi pred več kot desetimi leti, javnost pa je zanjo izvedela leta 2016.

Domačini pravijo, da naj bi se Putin tam pojavil vsaj enkrat letno, potem ko obišče samostan Valaam.

Glede na dokumente je posest, kjer stoji rezidenca, skupaj z gozdovi in plažo velika približno štiri kvadratne kilometre.

V bližini je tudi štirimetrski slap Marjalahti, ki je del narodnega parka, vendar pa je zaradi Putinove vile dostop do slapu omejen in ograjen z bodečo žico, območje pa je cel dan pod strogim nadzorom.

Po začetku vojne v Ukrajini naj bi na posesti zgradili tudi nasip. Novinarji domnevajo, da so tam namestili protiletalski sistem Pancir-S1 za Putinovo zaščito, poroča dnevnik.hr.

Na posestvu se nahajajo še tri hiše, več pristanišč, ribogojnica, skedenj in vrtna hiška. Vse skupaj s pridihom moderne arhitekture. Tam stoji tudi tovarna za proizvodnjo piva, opremljena z avstrijsko opremo, vredno skoraj 350.000 evrov, ter čajnica v drugem nadstropju s pogledom na Ladoško jezero.

čajnica
Foto: PROFIMEDIA

Rezidenco 24 ur na dan varuje varnostnik, obveščevalci in motilci brezpilotnih letal, ograjena pa je tudi z bodečo žico.

Že v preteklosti so v javnost pricurljale nekatere informacije o razkošni vili, ki so razkrile vrtoglave cene pohištva. Samo prha naj bi stala 4.100 evrov, italijanski marmorni pod pa naj bi bil vreden skoraj 100.000 evrov.

“Putinova tajna rezidenca v Kareliji posega v vedno več zaščitenih območij, njeno ozemlje pa je že dvakrat večje od Monaka,” je na družbenem omrežju X zapisal Anton Geraščenko, svetovalec ukrajinskega notranjega ministra, še poroča dnevnik.hr.