Ministrica še ne odstopa. Protipravnega delovanja obtožuje tudi člane SD (VIDEO)

Pravosodna ministrica Dominika Švarc Pipan je pred današnjo sejo vlade sporočila, da za zdaj ne bo odstopila s položaja. Ministrica vztraja, da bi njen odstop pomenil nadaljevanje spornih potez na ministrstvu. Po njenih besedah je šlo pri nakupu sodne stavbe na Litijski za "skrbno načrtovano delovanje organizirane skupine s ciljem pridobitve protipravne koristi". Ob tem s prstom pokaže tudi na člane stranke SD, zlasti na generalnega sekretarja Klemna Žiberta.

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je pred današnjo sejo vlade, ki se je začela ob 10. uri, stopila pred novinarje in sporočila, da v tem trenutku še ne namerava zapustiti vladnih vrst.

Kot je dejala Švarc Pipan pred vladno stavbo, so na pravosodnem ministrstvu po zamenjavi generalnega sekretarja Uroša Gojkoviča pregledali vso dostopno dokumentacijo in ugotovili, da ni šlo za nikakršno malomarnost. “Nasprotno, vse bolj kaže, da gre za načrtno, protipravno delovanje, za zavestno zavajanje in prirejanje dokumentacije s strani organizirane skupine z namenom pridobitve protipravne koristi,” je dejala. Ob tem je zatrdila, da ne gre samo za posamezne uradnike ministrstva, člane stranke SDS, temveč tudi za člane stranke SD.

Švarc Pipan je že na seji predsedstva SD, na kateri so ji soglasno odrekli podporo, s prstom pokazala na generalnega sekretarja Klemna Žiberta, češ da se je ta vpletal v delo ministrstva. Na te njene očitke se je predsednica stranke Tanja Fajon v torkovi oddaji N1 STUDIO odzvala z besedami, da generalni sekretar sicer spremlja projekte in delo ministrstev, a da končne odločitve sprejemajo predstojniki ministrstev.

Tanja Fajon in Klemen Žibert
Tanja Fajon in Klemen Žibert. (Foto: Ziga Zivulovic jr. /Bobo)

“Predsednica stranke Tanja Fajon je včeraj povedala, da je normalno in očitno celo pričakovano, da se generalni sekretar stranke vmešava v delo ministrstev. Kot sem ugotovila v zadnjih dnevih, je točno to počel tudi v tem primeru. Sama sem nad to izjavo predsednice stranke preprosto zgrožena, saj je takšna praksa nezakonita in nesprejemljiva ter odpira vrata sistemski korupciji, proti kateri se moramo boriti z vsemi sredstvi,” je nad izjavo Fajon ogorčena Švarc Pipan.

Ocenila je še, da generalni sekretar stranke nima kaj početi na ministrstvih, ne samo na pravosodnem, tudi na drugih ne. Ob tem je izpostavila, da je želel Žibert vplivati tudi na izbiro notarjev, a da se je kot ministrica temu zelo odločno uprla. “Dala sem vedeti, da pri meni ne gre skozi z vplivi s strankarskega vrha, saj je to, čeprav sem ministrica Socialnih demokratov, ministrstvo vlade Republike Slovenije in vseh državljanov in državljank,” je dodala.

Ministrica o konkretnih imenih

“Danes smo v procesu odvzema ključnih pooblastil vodjem vseh strokovnih služb, ki so pri poslu sodelovale. To so vodja finančne službe Janja Garvas, vodja službe za nepremičnine in investicije Simon Starček in tudi vodja pravne službe, ki je pregledovala in pripravljala pogodbo, Jure Maleš. Vpleteni so bili po naših ocenah tudi nekateri drugi v sekretariatu ministrstva, a je o teh imenih še prezgodaj govoriti,” je še bila konkretna pravosodna ministrica.

Švarc Pipan je pred današnjo sejo vlade še povedala, da kot ministrica prevzema objektivno odgovornost, saj da je pogodbo podpisala v dobri veri, da so pristojne službe svoje delo opravile strokovno in v skladu z zakonom. “Danes vem, da so mi lagali ter načrtno prikrivali in prirejali podatke. Zato menim, da se bodo, če v tem trenutku odstopim, podobne zgodbe nadaljevale in se ne bo nič spremenilo,” je še povedala Švarc Pipan, ki torej za zdaj ostaja pravosodna ministrica, a brez podpore lastne stranke.

“Žal mi je in opravičujem se vsem državljankam in državljanom, da mi v tej situaciji tega očitno ni uspelo pravi čas zaznati zaradi obsežnih zavajanj in prirejenih dokumentov,” je še dodala. Če ne prej, bodo podrobnosti razkrili na interpelaciji, je napovedala. Je pa poudarila, da bo glede svoje usode v vsakem primeru spoštovala odločitev predsednika vlade Roberta Goloba.

O svoji vlogi v stranki SD je dejala, da to še vedno ostaja njena stranka, saj da verjame, da je “v njej veliko poštenih, dobronamernih ljudi”. Po njenih navedbah pa je zdaj za SD zgodovinska priložnost, da “se očisti spornih praks in pokaže, da so te nesprejemljive”.