Fajon: Razočarana sem nad laganjem in manipuliranjem ministrice Švarc Pipan

Tanja Fajon in Dominika Švarc Pipan
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je sporočila, da kljub enotnemu pozivu predsedstva SD za zdaj ne bo zapustila vlade. Izpostavila je, da mora najprej razrešiti vprašanja, povezana z nakupom sodne stavbe na Litijski v Ljubljani, saj da pri tej zgodbi ni šlo za malomarnost, temveč za "načrtno, protipravno delovanje". S prstom je pokazala tudi na stranko SD, zlasti na njenega generalnega sekretarja Klemna Žiberta. Gospodarski minister iz vrst SD Matjaž Han pa vztraja: Švarc Pipan bi morala sprejeti politično odgovornost. In od premierja pričakuje, da bo spoštoval odločitev predsedstva SD ter predlagal razrešitev ministrice. "Obtožbe, ki jih je izrekla Švarc Pipan, presegajo vse mere dobrega okusa," pa je ogorčena predsednica SD Tanja Fajon, ki je rekla tudi, da se Dominika Švarc Pipan poslužuje tudi "manipulacij in laži". Koordinatorica Levice Asta Vrečko pa je poudarila, da trenutno stanje meče "slabo luč na celotno vlado".

Ministrica za pravosodje Dominika Švarc Pipan je danes prvič po odločitvi predsedstva SD, ki jo je pozvalo k odstopu zaradi afere sodna stavba na Litijski cesti v Ljubljani, stopila pred medije. Pred sejo vlade je poudarila, da z mesta ministrice ne bo odstopila, saj da naj bi šlo pri nakupu za “načrtno, protipravno delovanje, za zavestno zavajanje in prirejanje dokumentacije s strani organizirane skupine z namenom pridobitve protipravne koristi”.

Švarc Pipan je že na ponedeljkovi seji predsedstva SD s prstom pokazala na generalnega sekretarja Klemna Žiberta, češ da se je ta vpletal v delo ministrstva. Na te njene očitke se je predsednica stranke Tanja Fajon v torkovi oddaji N1 STUDIO odzvala z besedami, da generalni sekretar sicer spremlja projekte in delo ministrstev, a da končne odločitve sprejemajo predstojniki ministrstev.

Švarc Pipan je nad izjavo Fajon zgrožena. Kot je dejala, generalni sekretar stranke nima kaj početi na ministrstvih, ne samo na pravosodnem, tudi na drugih ne. Ob tem je še razkrila, da je želel Žibert vplivati tudi na izbiro notarjev, a se je kot ministrica temu zelo odločno uprla.

Odločitev Švarc Pipan, da bo še vztrajala na ministrskem mestu, in njene obtožbe na račun SD, gospodarski minister Matjaž Han obžaluje. Meni, da gre za resne obtožbe, in dodaja: “Generalni sekretarji vseh treh strank so vsak teden na raznih usklajevanjih – političnih, kadrovskih, tudi programskih, se pravi, se vsi vpletajo v vse. Če so bile kakšne nepravilnosti, bosta jasno povedala policija in tožilstvo.”

Han pravi, da se kot politik in minister zaveda, da položaj lahko zapustiš tudi zaradi sprejemanja politične odgovornosti.

Tudi koordinatorica Levice Asta Vrečko je pred srečanjem vladne koalicije in ministrov vlade ponovila objektivno odgovornost ministrice. “Ko bo prišlo do njenega odstopa, ga bomo v Levici sprejeli,” je dejala. Sama upa, da bo Švarc Pipan odstopila s položaja pred napovedano interpelacijo. “To meče zelo slabo luč na celotno vlado. Ministri smo zavezani h gospodarni rabi javnega denarja in to tudi šteje pod objektivno odgovornost,” še pravi Vrečko.

Han: “Predsedstva SD ne bi podcenjeval”

“Stranka SD, ki jo je predlagala na funkcijo, je ministrici dala jasen signal. Kar zadeva korupcijo, sem tudi jaz zaskrbljen, ampak tega ne morem ne jaz, ne Dominika Švarc Pipan, ne predsednik vlade ugotoviti. To lahko ugotovijo pristojne institucije,” pojasni Han in doda, da od premierja Roberta Goloba pričakuje, da bo predlagal ministričino razrešitev. Če tega ne bo storil, se morajo po njegovih besedah v stranki ponovno usesti. “Predsedstva SD ne bi podcenjeval,” izpostavi gospodarski minister.

“Kazati s prstom na druge, sam pa ne prevzameš nobene odgovornosti, je zame zavržno dejanje. Če je pa kdo iz naše stranke kriv, pa bo predsedstvo zagotovo sprejelo sklep, tako kot ga je v primeru Švarc Pipan. Če bom kdaj jaz v taki situaciji, bom sprejel politično odgovornost,” je še dejal Han.

Da bo premier predlagal razrešitev ministrice Švarc Pipan, pričakuje tudi vodja poslanske skupine SD Jani Prednik.

Tanja Fajon o “manipulacijah in lažeh” ministrice Dominike Švarc Pipan

Še bolj kritična do pravosodne ministrice pa je bila ob odhodu s seje vlade predsednica SD Tanja Fajon. Ministričine obtožbe po njenih besedah presegajo vse mere dobrega okusa. “Nad ministričinim kazanjem s prstom na druge, neprevzemanjem odgovornosti, manipuliranjem in tudi laganjem sem globoko razočarana in samo upam, da bo zgodba čim prej zaključena,” je poudarila Fajon.

Ob tem je zavrnila očitke, da sama pristaja na to, da se generalni sekretarji strank mešajo v posle na ministrstvih. “Ali je to edina laž ali jih je več, jaz mislim, da je zavržno, da kot ministrica ne spoštuje predsedstva stranke,” je dejala Fajon. O izključitvi Švarc Pipan iz stranke po njenih besedah za zdaj niso govorili, a je v SD veliko razburjenja in razočaranja nad današnjimi izjavami ministrice, je dejala Fajon. Tako ne izključuje možnosti, da bi kdo podal tudi predlog za izključitev Švarc Pipan iz stranke.

Fajon Švarc Pipan
Žiga Živulović Jr./BOBO

Kot je znano, Švarc Pipan že vse od prvih zahtev po njenem odhodu vztraja, da mora sporni nakup sodne stavbe na Litijski, pri katerem, da je bila zavedena, razčistiti. Na to, da je šlo pri nakupu stavbe na Litijski za “zelo premišljeno dejanje skupine oseb, ki so imele v rokah aparat ministrstva za pravosodje”, je na ponedeljkovi seji državnega zbora opozoril tudi premier Robert Golob.

Vrtovec: “Kaos absurda”

Na dogajanje se je odzval tudi poslanec NSi Jernej Vrtovec, ki je situacijo označil za “kaos absurda”. “Ko izgubiš kredibilnost v takšni meri, kot jo je ministrica, je pred tabo samo še odločitev o odstopu. Prvič vidim sprejem objektivne odgovornosti brez odstopa,” je dejal.

Vrtovec je poudaril, da ga žalosti predvsem, da se celotna krivda meče na uradnike in da so po njegovi oceni v tej državi uradniki dobri, vodje ministrstev pa tisti, ki morajo poskrbeti za pravilne odločitve. “To, da se je zgodil nakup stavbe brez cenitve, brez ocene prave same vrednosti, je nesprejemljivo. Tudi sam sem bil minister in si ogledoval stavbe, če je bilo treba,” je dodal.

Ocenil je, da gre pri tem za boj med dvema koalicijskima strankama. “Ne gre za razčiščevanje odgovornosti, temveč za politično kalkuliranje. Pred vrati so tudi evropske volitve, pomembne za obe stranki. /…/ To zgodbo bi se dalo rešiti zelo hitro s prevzemom politične odgovornosti in razčiščevanjem, kaj je bilo narobe, novo cenitvijo, mogoče razdreti pogodbo … A ne pri računalnikih in ne pri nakupu stavbe nihče ne želi sprejeti odgovornosti,” je še dodal nekdanji minister Janševe vlade.