Prve smrtne žrtve silovitega tajfuna na Kitajskem

Svet 06. Sep 202310:24 0 komentarjev
Reševalci na reševalnem čolnu rešujejo prizadete v poplavah.
Reševalci so s čolnom evakuirali prebivalce okrožja Minhou. (Foto: REUTERS)

Jug Kitajske je z obilnimi padavinami, silovitimi sunki vetra in poplavami prizadel močan tajfun Haikui, ki je že terjal prve smrtne žrtve, več kot 100 ljudi je poškodovanih. Ponekod po državi je v enem dnevu padlo tudi več kot 300 milimetrov padavin. Poplavilo je ulice, sprožili so se plazovi.

Tajfun Haikui, je v torek dosegel tihomorsko obalo Kitajske, je na jugu države terjal dve smrtni žrtvi. Po navedbah kitajske tiskovne agencije Šinhua sta umrla gasilca, ki sta bila v mestu Fudžov pogrešana od torka, ko so ju skupaj z gasilskim tovornjakom in še sedmimi kolegi odnesle poplavne vode. Reševalcem je iz narasle reke uspelo rešiti šest gasilcev, enega še pogrešajo.

Haikui je enajsti tajfun, ki je letos dosegel Kitajsko. Z obilnimi padavinami in poplavami je prizadel predvsem južni provinci Fudžjan in Guangdong, kjer je ponekod padlo tudi več kot 300 milimetrov v enem dnevu.

Tajfun je v nedeljo in ponedeljek divjal nad Tajvanom, kjer so sunki vetra dosegali tudi do 190 kilometrov na uro. Ponekod so se sprožili zemeljski plazovi, poplavljalo je. Po podatkih tajvanskih oblasti je bilo poškodovanih več kot 100 ljudi, približno 260.000 gospodinjstev pa je ostalo brez elektrike.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in X

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!