Stoltenberg: Nato spremlja razmere na Poljskem, nujno je poznati vsa dejstva

Svet 15. Nov 202221:44 > 23:18 14 komentarjev
Jens Stoltenberg
Johanna Geron/REUTERS

Vrstijo se prvi odzivi, potem ko sta dve (domnevno ruski) raketi zadeli kmetijo na Poljskem v bližini ukrajinske meje, pri tem pa sta umrli dve osebi. Generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg je na Twitterju zapisal, da Nato razmere spremlja. "Pomembno je, da so ugotovljena vsa dejstva," je dodal, predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen pa je Poljski izrazila sožalje in ji poslala najmočnejše sporočilo podpore.

Potem ko sta dve domnevno ruski raketi nocoj zadeli kmetijo na Poljskem, ki je članica Evropske unije (EU) in Nata, dva civilista pa sta umrla, je generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg na Twitterju zapisal, da je govoril s poljskim predsednikom Andrejem Dudo in mu izrazil sožalje za izgubljena življenja. “Nato spremlja situacijo, zaveznice se pozorno posvetujejo. Pomembno je, da so ugotovljena vsa dejstva.”

Odzvala se je tudi predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki pravi, da je zaradi poročil, ki prihajajo s Poljske, zaskrbljena. “Zaskrbljena zaradi poročil o eksploziji na Poljskem, ki je sledila obsežnemu ruskemu raketnemu napadu na ukrajinska mesta,” je zapisala na Twitterju. “Izrekam svoje sožalje in svoje najmočnejše sporočilo podpore in solidarnosti s Poljsko in našimi ukrajinskimi prijatelji,” je dodala in prav tako poudarila, da situacijo pozorno spremljajo in so v stiku s poljskimi oblastmi in zavezniki ter partnerji.

Takoj po izbruhu novice pa so se odzvali visoki politični predstavniki baltskih držav, ki sta zelo blizu Rusije. Podpredsednik latvijske vlade in minister za obrambo Artis Pabriks je izrazil sožalje Poljakom. “Moje sožalje našim poljskim bratom. Zločinski ruski režim je izstrelil rakete, katerih tarča niso le ukrajinski civilisti, temveč so danes pristale tudi na ozemlje Nata na Poljskem. Latvija podpira poljske prijatelje in obsoja ta zločin,” je zapisal Pabriks.

Zaskrbljenost nad dogajanjem na Poljskem je izrazil tudi predsednik Litve Gitanas Nausėda. Dodal je, da ostaja v tesnem stiku s poljskimi prijatelji. “Vsaka ped ozemlja Nata mora biti ubranjena,” je zapisal ter izrazil neomajno podporo in solidarnost s Poljsko.

Tesno se bomo posvetovali s Poljsko in drugimi zaveznicami. Estonija je pripravljena braniti vsak centimeter Natovega ozemlja. Popolnoma smo solidarni s svojo tesno zaveznico Poljsko,” je zapisalo estonsko zunanje ministrstvo.

Nemška zunanja ministrica Annalena Baerbock je na Twitterju zapisala, da razmere pozorno spremljajo in so v stiku s poljskimi prijatelji in zavezniki Nata.

Nizozemski premier Mark Rutte je poudaril, da je “zdaj pomembno ugotoviti, kaj točno se je zgodilo”.

Tudi francoski predsednik Emmanuel Macron je sporočil, da je v stiku s Poljsko, in predvideva, da se bo o incidentu pogovarjal na sredinem zasedanju skupine G20. Predsednik Evropskega sveta Charles Michel pa je zapisal: “Šokiran zaradi novice, da je raketa ali drugo strelivo ubilo ljudi na poljskem ozemlju. Sožalje družinam. Smo s Poljsko. V stiku sem s poljskimi oblastmi, člani Evropskega sveta in drugimi zavezniki.”

Finska premierka Sanna Marin je zapisala, da razmere na Poljskem pozorno spremlja in čaka na nadaljnje informacije o dogodkih. “Poljski stojimo ob strani in se odzovemo, ko imamo pri roki potrebno sliko situacije. Skupaj. Združeno,” je zapisala.

Na Twitterju se je hitro oglasil tudi predsednik SDS Janez Janša in zapisal, da so poročila zelo zaskrbljujoča. “Ruski režim ne cilja le na ukrajinske civiliste, ampak tudi civilne tarče na Poljskem. Obsojamo za zločin in v celoti podpiramo poljske prijatelje,” je med drugim zapisal.

Oglasila se je tudi evropska poslanka Ljudmila Novak, ki je zapisala, da so poročila o ruskih raketah, ki naj bi zadela Poljsko, “zaskrbljujoča in dodatno potrjujejo, da je Putinov režim povsem skregan z zdravim razumom”.

Kot smo poročali, so se poljske oblasti nocoj sestale na seji sveta za nacionalno varnost. Po mnenju poznavalcev preverjajo, ali sta ruski raketi prileteli na Poljsko po nesreči ali pa ne gre za naključje. Rusija je medtem že sporočila, da gre za “namerno provokacijo s ciljem eskalacije situacije”, predstavniki Pentagona pa so navedli, da so bili “kristalno jasni”, da bodo branili vsak centimeter Natovega ozemlja.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje