Prvi posnetek ukrajinskega napada na Krimski most (VIDEO)

Svet 16. Avg 202311:54 10 komentarjev

Ukrajinske varnostne službe so ameriškemu CNN posredovale posnetek napada na Krimski most, ki se je zgodil 17. julija. S tem je Ukrajina prvič javno prevzela odgovornost za napad, v katerem sta po navedbah ruske strani umrla dva civilista.

Ukrajinske varnostne službe so CNN posredovale posnetek napada eksperimentalnega morskega drona na most, ki povezuje Rusijo in Krim. S tem je Kijev prvič javno prevzel odgovornost za napad, v katerem sta po navedbi ruskih oblasti umrla tudi dva civilista.

V eksploziji 17. julija je bil poškodovan del cestišča na mostu. Nosilni stebri po navedbah ruskega ministrstva za promet niso utrpeli škode. Prav tako naj bi jo brez poškodbe odnesla vzporedna železniška proga. Most so odprli leta 2018 in omogoča tako cestni kot železniški promet med Rusijo in Krimom – ukrajinskim polotokom, ki si ga je leta 2014 po mednarodno nepriznanem referendumu priključila Rusija. Služi kot pomembna dobavna pot za ruske sile, ki so po invaziji februarja lani okupirale dele južne Ukrajine.

Vodja SBU Vasilij Maliuk je za CNN povedal, da je bil v napadu uporabljen eksperimentalni morski dron, imenovan Sea Baby. Ta brezpilotni letalnik pa da je rezultat večmesečnega razvoja, ki se je začel takoj po začetku vojne. “Droni na morski površini so edinstven izum varnostne službe Ukrajine,” je poudaril in dodal, da pri razvoju ne sodeluje nobeno zasebno podjetje. “S temi brezpilotnimi plovili smo nedavno uspešno zadeli Krimski most, veliko ladjo Olengorskiy Gornyak in tanker SIG,” je še povedal.

Napovedal je še več napadov z morskimi droni.

Posnetek zračnega napada si lahko ogledate v video posnetku na vrhu članka. 

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje