Ptiči in spolno prenosljive bolezni: v Avstraliji tretjina okuženih s klamidijo

Svet 08. Feb 202216:34 0 komentarjev
kakadu ptič
Profimedia

Skoraj ena tretjina divjih ptic, ki so jih v Avstraliji obravnavali na veterinarski kliniki, je okužena s klamidijo. V študiji, o kateri poroča New Scientist, ugotavljajo, da se lahko bolezen s ptic prenese na druge živali, tudi ljudi.

Klamidioza je pogosta, spolno prenosljiva bolezen pri ljudeh. Povzroča jo okužba z bakterijo iz rodu klamidij. Pri ljudeh okužbe najpogosteje povzroča bakterija Chlamydia trachomatis, pri pticah pa podobna Chlamydia psittaci. Slednja povzroča gripi podobno bolezen, imenovano papigovka, ki se je lahko ob tesnem stiku s pticami nalezejo tudi ljudje. Bolezen je poklicna nevarnost za delavce v živalskih vrtovih, perutninskih farmah in klavnicah.

C. psittaci so doslej odkrili pri več kot 460 vrstah ptic. Na tej podlagi se je raziskovanja lotila dr. Martina Jelocnik z Univerze Sunshine Coast v avstralskem Queenslandu. Skupaj s kolegi raziskovalci so testirali 564 ptic. Te ptice, ki so pripadale 107 različnim vrstam, so bile hospitalizirane na eni od queenslandskih veterinarskih klinik za divje živali, večina zato, ker jih je zbil avtomobil ali so jih napadli mačke ali psi.

V raziskavi so ugotovili, da je bilo pozitivnih na klamidijo 29 odstotkov pregledanih ptic, med njimi tudi vpijati, kakaduji (na fotografiji) in papagaji. Nekatere so bile okužene z bakterijo C. psittaci, druge s C. pecorum, ki pogosto prizadene koale, nekatere pa tudi s sevi klamidije, ki doslej še niso bili znani. Nobena ni bila okužena s sevom, s katerim se najpogosteje okužijo ljudje.

S ptic na ljudi

Raziskava je pomembna, pravi njena avtorica, ker se je klamidija s ptic lahko prenese na ljudi. V enem od opisanih primerov je zbolelo 16 ljudi v mestu Bright v avstralski Victorii, eden od njih je umrl. Okužili so se med vrtnarjenjem prek ptičjih iztrebkov. V drugem primeru pa je nek delavec v muzeju dobil hudo pljučnico in potreboval intenzivno terapijo, potem ko se je pri seciranju okužil od mrtvega papagaja.

“Zato je pomembno, da pozorno preučimo avstralske ptice,” pravi glavna avtorica raziskave Jelocnik, “ljudje, ki delajo s pticami, pa morajo nositi rokavice in drugo zaščitno opremo, da bi preprečili morebitno nevaren prenos.”

Avtorica dodaja, da jih čaka še veliko dela, saj morajo preučiti tudi druge divje živali in živino, ki si s pticami delijo habitate in so zato lahko potencialni gostitelji in prenašalci klamidije.

Po nekaterih raziskavah naj bi bile s klamidijo okužene praktično vse koale v Avstraliji. Zoper to bolezen pri koalah že preizkušajo tudi cepivo. Prav tako potekajo klinične študije cepiva proti klamidiji pri ljudeh.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!