Puljski filmski festival z bogatimi nagradami vabi tudi slovenske ustvarjalce

Svet 02. Apr 202419:33 0 komentarjev
Puljska arena Amfiteater Pula
Foto: Žiga Živulovič jr./Bobo

Puljski filmski festival in United Media sta z odprtjem prijav za prestižno mednarodno scenaristično delavnico ustvarjanja televizijske serije začela izvajati partnerski projekt "Make the Scene!". Med prijavljenimi ustvarjalci bo izbranih šest najboljših, ki se bodo v sklepni fazi potegovali za nagrado v vrednosti 10.000 evrov in možnost nadaljnjega sodelovanja z vodilno medijsko družbo v jugovzhodni Evropi.

Odprte so prijave za prestižno scenaristično delavnico projekta “Make the Scene!”, ki bo izvedena v sklopu 71. Puljskega filmskega festivala. Vsi nadarjeni avtorji so vabljeni, da samostojno ali skupaj s produkcijskimi hišami prijavijo izvirne in kakovostne projekte celovečernih televizijskih serij, ki bi lahko zaznamovale svet sodobnega pripovedništva.

Ustvarjalci lahko svoje projekte prijavijo preko spletne strani festivala, kjer so na voljo tudi vse podrobnosti. Prijave so odprte med 2. in 30. aprilom 2024.

Izmed vseh prispelih prijav bo komisija Puljskega filmskega festivala in United Medie izbrala šest najboljših projektov. Izbrani avtorji bodo nato povabljeni k sodelovanju na delavnici, na kateri bodo pod vodstvom izkušenih mentorjev svoje projekte razvijali in nadgrajevali v dveh sklopih. Prvi bo potekal preko spleta 15. in 16. julija, drugi pa na samem prizorišču Puljskega filmskega festivala med 15. in 17. julijem.

Bogata nagrada za zmagovalca

Med festivalom, ki bo sicer trajal od 11. do 18. julija, bo nato strokovna žirija izmed šestih izbrala zmagovalca, ki bo prejel nagrado v višini 10.000 evrov. Zmagovalec bo ob tem dobil tudi možnost nadaljnjega sodelovanja z vodilno medijsko družbo v jugovzhodni Evropi United Media, ki deluje že v osmih državah, pod njenim okriljem pa je bilo doslej ustvarjenih že 40 serij, za katere pravice za predvajanje so bile prodane v več kot 30 držav.

Na delavnici lahko sodelujejo vse serije, ne glede na format, žanr ali število epizod. Prav tako lahko posamezni kandidat pošlje večje število projektov. Edini pogoj je, da sodelujoči ustvarjalci ne smejo prijaviti projektov, ki so na podobnih razpisih, javnih povabilih ali tekmovanjih že prejeli kakršno koli finančno podporo ali nagrado.

Poslani projekti morajo biti napisani v angleškem jeziku. Sodelujejo lahko ustvarjalci iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Madžarske, Slovaške, Češke, Severne Makedonije, Črne gore, Kosova, Albanije, Grčije, Bolgarije, Romunije, Italije in Avstrije.

Prijava mora vsebovati: kratek življenjepis avtorja oziroma skupine avtorjev, kratek opis (logline) celotne serije, sinopsis serije, sinopsis prve epizode, opis glavnih likov, razdelana sezonska časovnica serije in dva prizora, napisana v obliki scenarija. Komisija bo prijave prejela v šifrirani obliki, torej brez podatkov prijavljenih kandidatov.

Make the Scene!
Foto: United Media

71. Puljski filmski festival bo potekal med 11. in 18. julijem letos. Prizorišča predvajanj najboljših filmov festivala bodo letos čarobna Puljska arena, razkošno Istrsko narodno gledališče in puljski kino Valli. Na festivalu bodo prikazani najboljši hrvaški filmi, koprodukcije hrvaških manjšin ter privlačen mednarodni program poimenovan “Greater Adria”, katerega repertoar temelji na evropskih in neodvisnih filmih. Posebna poslastica festivala bo “PoPular Programmme”, ki bo v Puljsko areno pripeljal svetovne uspešnice z močnimi avtorskimi zasedbami.

Sodelovanje med Puljskim filmskim festivalom in United Medio preko scenaristične delavnice in ustvarjanja celovečerne serije v sklopu projekta “Make the Scene!” predstavlja dragocen prispevek k razvoju festivalskega programa industrijskega filma PulaPRO ter še en korak na mednarodno filmsko sceno.

*** Del skupine United Media je tudi N1.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!