Putin Belorusiji obljubil rakete, ki lahko nosijo jedrske konice

Svet 25. Jun 202220:23 > 20:23 1 komentar
Lukašenko Putin
PROFIMEDIA

Rusija bo Belorusiji dobavila rakete, ki lahko nosijo jedrske konice, je ruski predsednik Vladimir Putin dejal beloruskemu kolegu Aleksandru Lukašenku med njunim srečanjem v Sankt Peterburgu, kjer sta predsednika obeležila 30. obletnico vzpostavitve diplomatskih odnosov med njunima državama.

Po besedah ruskega predsednika Vladimirja Putina bodo zahodni sosedi v prihajajočih mesecih dobavili rakete tipa Iskander-M, ki lahko med drugim nosijo tudi jedrske konice. Prav tako je beloruskemu predsedniku Aleksandru Lukašenku ponudil nadgradnjo beloruskih bojnih letal Su-25, da bi ta lahko nosila jedrsko orožje.

Putin je v televizijskem prenosu srečanja dejal, da imajo ZDA v Evropi 200 kosov jedrskega orožja, večina teh naj bi bila jedrske bombe. Ruski predsednik trdi, da je za namen rabe tega jedrskega orožja, ki se nahaja v šestih evropskih državah, v pripravljenosti 257 letal. Rusko zunanje ministrstvo je maja izključilo možnost uporabe jedrskega orožja v Ukrajini in se pri tem sklicevalo na njihovo jedrsko doktrino, ki predvideva uporabo tovrstnega orožja le, če je ogrožen obstoj države.

V ruski jedrski doktrini obstajajo jasne smernice za uporabo jedrskega orožja, te pa niso v skladu s cilji, zastavljenimi v okviru “posebne vojaške operacije” v Ukrajini, je takrat dejal tiskovni predstavnik ministrstva Aleksej Saižev. Pri tem je Saižev dodal, da je Rusija večkrat predlagala sporazume, ki naj bi onemogočili jedrsko vojno, in Zahod obtožil namernega zaostrovanja razmer z “izmišljeno” jedrsko grožnjo s strani Rusije.

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer ob začetku invazije Zahod večkrat posvaril, naj se v konflikt ne vmešava in hkrati poskrbel, da so bile njegove jedrske sile v stanju povečane pripravljenosti. Beloruski volivci so na referendumu o ustavnih reformah konec februarja odločili, da ima lahko njihova država jedrsko orožje in rusko vojsko na svojem ozemlju.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje