Putin na rusko-afriškem vrhu tudi o predlogih za končanje konflikta v Ukrajini

Svet 28. Jul 202314:19 > 21:46 2 komentarja
Ruski predsednik Vladimir Putin.
Ruski predsednik Vladimir Putin. (Foto: PROFIMEDIA)

Ukrajinskim silam kljub stopnjevanju spopadov v preteklih dneh ni uspelo doseči nobenih uspehov, je v četrtek dejal ruski predsednik Vladimir Putin ter dodal, da so bili ukrajinski vojaki potisnjeni nazaj in pri tem utrpeli ogromne izgube. Nasprotno medtem trdijo v Kijevu, kjer poročajo o uspehih na jugovzhodu države. Putin, ki se te dni udeležuje rusko-afriškega vrha, pa je medtem izjavil, da "podrobno preučuje" predloge nekaterih afriških voditeljev za končanje konflikta v Ukrajini.

“Vsi poskusi protiofenzive so bili ustavljeni, sovražnik pa je bil potisnjen nazaj z velikimi izgubami,” je Vladimir Putin izjavil v četrtek ob robu rusko-afriškega vrha v Sankt Peterburgu. Potrdil je nedavna poročila, da naj bi se ukrajinski napadi v zadnjih dneh znatno okrepili in da naj bi Kijev v spopade napotil tudi rezerviste.

Poudaril je, da naj bi Ukrajina v zadnjih 24 urah izgubila desetkrat več vojakov kot Rusija, in sicer okoli 200. Ob tem je še dodal, da je bilo uničenih okoli 60 odstotkov oklepnikov, uporabljenih v napadih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Čeprav Kijev glede morebitnega stopnjevanja spopadov še ni podal nobenih izjav, pa so o tem spregovorili nekateri ameriški uradniki. Ti trdijo, da Kijev stopnjuje svojo protiofenzivo in pospešuje napotitev dodatnih vojakov na južno fronto, kar naj bi pomenilo, da so prepoznali morebitne šibke točke v ruskih obrambnih linijah, poroča CNN.

Posledice uničenja napada v Zaporožju.
Posledice uničenja napada v Zaporožju. (Foto: PROFIMEDIA)

Drugi val ukrajinske protiofenzive v Zaporožju

Ukrajinska vojska je medtem v posnetku, ki ga je objavil predsednik Volodimir Zelenski, potrdila, da je dosegla določene uspehe na jugovzhodu države, poroča britanski BBC. Med drugim naj bi zavzela vas Staromajorske, ki jo ruski vojaški blogerji smatrajo za ključno rusko postojanko v regiji, in napredovala južno od mesta Bahmut. Ukrajinske sile naj bi sedaj utrjevale svoje položaje.

Tudi vodja proruskih oblasti v regiji Zaporožje Vladimir Rogov je potrdil ukrajinske uspehe, in sicer na treh delih fronte v Zaporožju. “Začel se je drugi val ukrajinske protiofenzive na fronti v Zaporožju. Ukrajinskim silam se je uspelo prebiti zaradi več napadov z več kot sto oklepnimi vozili,” je dejal.

Pri tem je pojasnil, da ruske sile uporabljajo svoj celotni arzenal, da bi odvrnile ukrajinske enote, ki naj bi bile opremljene in izurjene s pomočjo Zahoda. “Borci teh brigad so bili izurjeni v tujini, same brigade pa so opremljene z zahodno vojaško opremo, vključno s tanki leopard,” je dodal Rogov.

Rusija krepi odnose z afriškimi državami

Rusija, ki je od začetka invazije na Ukrajino v mednarodnem prostoru postala izolirana, si sicer trenutno prizadeva okrepiti odnose z afriškimi državami. V luči tega v Sankt Peterburgu poteka dvodnevni rusko-afriški vrh, ki se ga po navedbah Kremlja udeležujejo predstavniki 49 od 54 afriških držav, od tega 17 voditeljev držav ali vlad.

Putin je danes sporočil, da je Rusija podpisala sporazume o vojaškem sodelovanju z več kot 40 afriškimi državami. Sporazumi o vojaško-tehničnem sodelovanju so namenjeni krepitvi obrambnih zmogljivosti držav, je povedal.

Po njegovih besedah so afriške države prejele široko paleto orožja in tehnologije, nekatere brezplačno. “Nekatere od teh dobav so zagotovljene brezplačno z namenom povečanja varnosti in suverenosti držav,” povzema nemška tiskovna agencija dpa.

Napovedal je, da želi Rusija tudi razširiti svojo navzočnost v Afriki, odpreti nove konzulate in veleposlaništva ter povečati število osebja na obstoječih diplomatskih predstavništvih.

Putin je že ob prvem dnevu vrha v četrtek obljubil, da bo Burkini Faso, Zimbabveju, Maliju, Somaliji, Srednjeafriški republiki in Eritreji brezplačno zagotovil do 50.000 ton žita. Zavrnil je povratek Rusije k sporazumu o izvozu žita, od katerega je odstopila, in vztrajal, da se bodo usmerili k “pravičnejšemu sistemu razdeljevanja virov”.

Ob tem je Putin zimbabvejskemu kolegu Emmersonu Mnangagwi, ki se prav tako udeležuje vrha v Sankt Peterburgu, podaril predsedniški helikopter, je v četrtek na družbenih omrežjih zapisalo zimbabvejsko ministrstvo za informiranje. Ob tem je objavilo fotografije Mnangagwe, ki se sprehaja po stopnicah helikopterja in sedi v kabini pred mizo s kozarci belega vina in skledo sadja. “Ta ptica bo kmalu krasila naše nebo,” je na Twitterju zapisal tiskovni predstavnik vlade.

Vladimir Putin in Emmerson Mnangagwa
Vladimir Putin in Emmerson Mnangagwa. (Foto: PROFIMEDIA)

Podobno kot Rusija je tudi Zimbabve že dlje časa tarča sankcij ZDA in Evrope zaradi korupcije in kršenja človekovih pravic. V državi bodo prihodnji mesec potekale predsedniške volitve, na katerih se bo 80-letni Mnangagwa potegoval za nov mandat.

Predsednik Zimbabveja sicer že dolgo krivi sankcije za gospodarske težave svoje države. “Žrtve sankcij morajo sodelovati,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal ob prevzemu ruskega helikopterja.

EU sankcionirala več Rusov zaradi dezinformacij glede Ukrajine

Članice EU so danes uvedle sankcije proti 12 ruskim posameznikom in subjektom zaradi z državo povezane kampanje širjenja dezinformacij o vojni v Ukrajini z uporabo lažnih medijskih spletnih strani. Ta usklajena in ciljno usmerjena manipulacija z informacijami je del širše hibridne kampanje Rusije proti EU in njenim članicam, opozarjajo v Bruslju. “Sankcioniramo tiste, ki manipulirajo z informacijami in se vmešavajo v okviru širše hibridne kampanje Rusije proti EU in državam članicam,” je dejal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

V omenjeni kampanji, pri kateri sodelujejo vladni organi ali telesa, povezana z rusko državo, se uporabljajo lažne spletne strani, ki prevzemajo identiteto nacionalnih medijskih hiš in vladnih spletnih mest, pa tudi lažni računi na družbenih medijih, so pojasnili v Bruslju. Svet EU je zlasti uvedel omejevalne ukrepe proti družbi Inforos in trem njenim ustanoviteljem. Inforos je spletna medijska hiša, ki je tesno povezana z rusko vojaško obveščevalno službo GRU. Na seznam sankcij je bil med drugim uvrščen tudi ANO Dialog, ruska neprofitna organizacija, ki je tesno povezana z uradom ruskega predsednika.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje