Ukrajinska vojska uspešna na območju Bahmuta: namerava mesto obkoliti?

Svet 13. Maj 202310:01 5 komentarjev
Bahmut
Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS

Vojna v Ukrajini, ki traja petnajst mesecev, je, kot vse kaže, na vnovični prelomnici. Potem ko so ukrajinske sile v zadnjih šestih mesecih, ki so sledili uspešni protiofenzivi na jugu v hersonski regiji in na severovzhodu v harkovski, zavzele obrambne položaje, zdaj v okolici Bahmuta na vzhodu beležijo nekaj vojaških uspehov.

Medtem ko je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pred dnevi zatrdil, da bo ukrajinska stran s pričakovano protiofenzivo še nekoliko počakala, so se pri časniku The Economist med drugim vprašali, kaj pomenijo ukrajinski uspehi v Bahmutu v preteklih dneh oziroma ali se je protiofenziva pravzaprav že začela.

V bitki za Bahmut na vzhodu Ukrajine, v regiji Doneck, se poleg ukrajinske in ruske vojske borijo tudi plačanci ruskega podjetja Wagner. Kaj naj bi se dogajalo na bojiščih, tako poročajo tri strani, pri čemer pa veliko informacij za zdaj ostaja nepotrjenih s strani tujih medijev.

Ukrajinska vojska je po besedah tiskovnega predstavnika sil, ki se borijo na vzhodu, Sergija Čerevatjija, sporočila, da so na območju Bahmuta v “treh dneh protiofenzivnih aktivnosti osvobodili 17,3 kvadratne kilometre”, navaja tiskovna agencija Reuters. Pred tem, v torek, je po navedbah Ukrajine vojski uspelo premagati rusko brigado jugovzhodno od Bahmuta. Ker je ukrajinska vojska ruske vojake pregnala tako z območij na jugu kot na severu mesta, obstaja verjetnost, da si prizadevajo za njegovo obkolitev.

Bahmut
Radio Free Europe/Radio Liberty/Serhii Nuzhnenko via REUTERS

Umik oziroma regrupacijo svojih sil na območju Bahmuta so potrdili tudi v Moskvi. Kot so sporočili, so se ruske sile umaknile z enega od položajev in se bodo regrupirale blizu kraja Berhivka, ki leži okoli sedem kilometrov severno od Bahmuta. Po navedbah tiskovnega predstavnika ruskega ministrstva za obrambo Igorja Konašenkova je ukrajinska vojska območje severno od Bahmuta napadla z več kot tisoč vojaki in do 40 tanki.

Če to drži, bi ukrajinski napad pomenil največjo ofenzivo od novembra, ob tem navaja Reuters.

Jevgenij Prigožin, šef Wagnerja, pa je umik ruskih vojakov označil za poraz oziroma brezglavi umik. “Kar je opisal Konašenkov, je na žalost brezglavi umik in ne regrupacija,” je bil Prigožin znova oster do ruske vojske oziroma ministrstva za obrambo. Po njegovih besedah so ruski vojaki Ukrajincem samo v petek “prepustili” pet kvadratnih kilometrov ozemlja, prav tako pa naj bi bila pod ukrajinskim nadzorom znova cesta, ki povezuje Bahmut in Časiv Jar, ki leži zahodno od Bahmuta.

Rusiji naklonjene oblasti, ki vladajo na okupiranih območjih ukrajinske regije Lugansk, so navedle, da je bilo v ukrajinskem obstreljevanju poškodovanih šest otrok in ruski poslanec, še navaja Reuters. Ukrajinski izstrelki naj bi zadeli industrijski kompleks.

Na zahodu Rusije strmoglavila rusko vojaško letalo in helikopter

V zahodni ruski regiji Brjansk ob meji z Ukrajino sta danes strmoglavila rusko vojaško letalo in helikopter. Slednji je strmoglavil na nenaseljenem ozemlju blizu vasi Klinzi. Po navedbah vira iz reševalne službe je helikopter strmoglavil, potem ko je zagorel motor, navaja ruska tiskovna agencija Tass. Lastnik helikopterja in okoliščine strmoglavljenja še niso znane.

Kasneje je v regiji strmoglavil tudi ruski lovec SU-34.

V petek pa sta v strmoglavljenju ruskega helikopterja Mi-28, ki je bilo na načrtovanem vadbenem letu na severu Krima, umrla dva pilota, je sporočilo rusko obrambno ministrstvo. Vzrok za strmoglavljenje naj bi bila tehnična okvara.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje