Putin ne bo odpotoval v Glasgow na podnebno konferenco

Svet 20. Okt 202114:43 > 15:23 0 komentarjev
Vladimir Putin
Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin/REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin se ne bo udeležil podnebne konference COP26, ki se bo v Glasgowu začela 31. oktobra. Še vedno prav tako ni znano, ali bosta tja pripotovala kitajski predsednik in indijski premier.

Ruski predsednik Vladimir Putin se v živo ne bo udeležil podnebne konference COP26, ki se bo začela konec meseca v Glasgowu, so danes sporočili iz Kremlja. Putin bo morda na njej sodeloval prek videopovezave, so dodali.

Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov je pojasnil, da bo Rusija vseeno imela predstavnika na srečanju, a da bo več informacij na voljo kasneje. Rusija je po količini izpustov četrta država na svetu, kritiki pa opozarjajo, da ni dovolj aktivna v boju s podnebnimi spremembami. Območje države se segreva 2,8-krat hitreje, kot je globalno povprečje, pri čemer zaradi taljenja permafrosta, ki prekriva 65 odstotkov Rusije, v zrak puhtijo velike količine toplogrednih plinov.

Putinova napovedana odsotnost tako ni dober znak – verjetnost, da se bodo države strinjale o bolj ambicioznih ciljih, je namreč manjša, če voditelji velesil in največjih onesnaževalk ne bodo prisotni. Iz Kremlja so nedavno sporočili tudi, da se Putin zaradi širjenja koronavirusa ne bo udeležil srečanja voditeljev skupine držav G20, ki bo ta mesec v Rimu.

Bosta v Glasgow pripotovala voditelj Kitajske in Indije?

Prav tako še vedno ni znano, ali se bosta konference COP26 v živo udeležila kitajski predsednik Ši Džinping in indijski premier Narendra Modi.

Putin je minuli teden sporočil, da Rusija, ena največjih svetovnih izvoznic nafte in plina, načrtuje, da bo ogljično nevtralnost dosegla do leta 2060.

Podnebna konferenca COP26 bo med 31. oktobrom in 12. novembrom. Začela se bo z zasedanjem voditeljev ter nadaljevala s pogajanji na tehnični ravni v prvem tednu zasedanja. V drugem tednu sledita ministrski segment in sklepna faza pogajanj na politični ravni. Podnebna konferenca se bo zaključila s sprejetjem končnega poročila.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!