Putin ukazal povišanje pripravljenosti ruskih odvračalnih jedrskih sil

Svet 27. Feb 202214:56 > 16:19 8 komentarjev
Vladimir Putin
Anatoly Maltsev/REUTERS

Predsednik Vladimir Putin je odredil najvišjo stopnjo pripravljenosti ruskih odvračalnih jedrskih sil. Sile za odvračanje so enote, katerih namen je odvrniti napad na Rusijo, vključno s primerom napada, ki bi vključeval jedrsko orožje.

Ruski predsednik Vladimir Putin je odredil najvišjo stopnjo pripravljenosti ruskih odvračalnih jedrskih sil, kar pomeni, da bodo jedrske sile za odvračanje v “posebnem režimu bojne pripravljenosti”, poroča AP. Obrambni minister Sergej Šojgu je na predsednikov ukaz odgovoril: “Razumem.”

“Zahodne države ne sprejemajo sovražnih ukrepov proti Rusiji le na gospodarskem področju, ampak so najvišji uradniki vodilnih članic Nata podali agresivne izjave proti naši državi,” je v pogovoru z ministrom za obrambo in poveljnikom generalštaba dejal Putin.

Bela hiša: Putin si izmišlja grožnje

ZDA so danes v odzivu na odločitev ruskega predsednika Vladimirja Putina, da dvigne pripravljenost jedrskih sil, sporočile, da si Putin “izmišljuje grožnje”. “To je vzorec, ki smo ga videli pri predsedniku Putinu v tem konfliktu, in sicer da ustvarja grožnje, ki ne obstajajo, da bi upravičil nadaljnjo agresijo,” je na vprašanje o sporočilu iz Moskve za televizijo ABC odgovorila tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki.

Zaradi Putinove odločitve pa je zaskrbljenost izrazil generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg, ki je v intervjuju za BBC dejal, da je ta napoved pokazala, kako resen je položaj zaradi ruskega vdora v Ukrajino.

Kaj so sile za odvračanje

Sile za odvračanje so enote, katerih namen je odvrniti napad na Rusijo, vključno s primerom napada, ki bi vključeval jedrsko orožje. Enote so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP opremljene z raketami, strateškimi bombniki, podmornicami in ladjami. Vključujejo tudi protiraketni ščit, sisteme nadzora v vesolju, protizračno in protisatelitsko obrambo.

Putinov ukaz je povečal zaskrbljenost, da bi lahko napetosti z Zahodom zaradi invazije na Ukrajino pripeljale do uporabe jedrskega orožja. Ruski predsednik je ta teden že zagrozil, da se bodo maščevali vsem državam, ki bodo neposredno posredovale v konfliktu v Ukrajini.

Dogajanje v Ukrajini spremljamo iz minute v minuto. 

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje