Putinov zaveznik priznal, da je ustanovil Wagner: “Sam sem očistil staro orožje”

Svet 26. Sep 202211:09 2 komentarja
Jevgenij Prigožin, Vladimir Putin
Jevgenij Prigožin in Vladimir Putin (Foto: PROFIMEDIA)

Ruski poslovnež Jevgenij Prigožin je prvič potrdil, da je ustanovil zasebno vojaško podjetje Wagner, ki zagotavlja plačane borce. Podjetje je po lastnih navedbah ustanovil leta 2014, prvi Wagnerjevi plačanci pa so se na boj podali na vzhod Ukrajine, v regijo Donbas.

Ruski poslovnež Jevgenij Prigožin, tesen zaveznik ruskega predsednika Vladimirja Putina, je danes prvič priznal, da je leta 2014 ustanovil skupino Wagner, da bi poslal borce v regijo Donbas na vzhodu Ukrajine. Potrdil je tudi, da so pripadniki skupine trenutno prisotni v latinski Ameriki in Afriki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je na družbenih omrežjih še sporočilo Prigožinovo podjetje Concord, se je 1. maja 2014 rodila skupina domoljubov, ki se je poimenovala Taktična skupina bataljona Wagner.

Prigožin, ki se ga je zaradi dobav hrane za Kremelj prijel vzdevek Putinov chef, je v preteklosti zanikal povezanost s skupino Wagner.

“Sam sem očistil staro orožje, priskrbel neprebojne jopiče ter našel specialiste, ki so mi pri tem pomagali. Ti moški, heroji, ki so branili sirsko ljudstvo, ljudi drugih arabskih držav, revne Afričane in prebivalce Latinske Amerike, so postali stebri naše domovine,” je dejal Prigožin.

Med drugim so se Wagnerjevi borci borili v Libiji, Siriji, Srednjeafriški republiki in Maliju, navaja tiskovna agencija Reuters.

Prigožin je na seznamu predstavnikov Rusije, proti katerim so EU in ZDA uvedle sankcije zaradi ruske invazije v Ukrajini.

Jevgenij Prigožin
Jevgenij Prigožin (PROFIMEDIA)

Skupino Wagner so več let sumili, da sodeluje pri uresničevanju geopolitičnih interesov Rusije, a v Kremlju vsakršne povezave vseskozi zanikajo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje