ECB od banke Raiffeisen zahteva, naj postopoma opusti poslovanje v Rusiji

Svet 24. Mar 202313:24 1 komentar
Raiffeisen Bank International
Leonhard Foeger/REUTERS

Od avstrijske Raiffeisen Bank International Evropska centralna banka zahteva, naj postopoma opusti poslovanje v Rusiji. Dobro obveščeni viri so za Reuters povedali, da avstrijska banka tega še ne namerava uresničiti. Ali obstaja možnost kršitve zahodnih sankcij?

Evropska centralna banka (ECB) od avstrijske Raiffeisen Bank International (RBI) zahteva, naj postopoma opusti poslovanje v Rusiji, poroča tiskovna agencija Reuters, ki se sklicuje na dobro obveščene vire. Poziv sledi izjavi predstavnika zunanjega ministrstva ZDA Jamesa O’Briena, ki je februarja izrazil zaskrbljenost zaradi poslovanja RBI v Rusiji.

ECB ne zahteva, da banka Raiffeisen takoj zapusti Rusijo, ampak želi, da pripravi načrt za postopno opustitev poslovanja, sta za Reuters pojasnila dva vira. Eden od virov je dejal, da bi načrt lahko vključeval prodajo ali zaprtje banke.

“Banke smo pozvali, naj še naprej spremljajo poslovanje v Rusiji in, v idealnem primeru, naj ga zmanjšajo in minimizirajo,” je dejal tiskovni predstavnik ECB in dodal, da to od vseh institucij zahtevajo že od začetka ruske invazije na Ukrajino.

Raiffeisen tega še ne namerava uresničiti

Avstrijska banka na drugi strani še ne namerava uresničiti tega načrta, so za Reuters povedali dobro obveščeni viri, nekateri avstrijski vladni uradniki pa zahtevo ocenjujejo kot neupravičeno zunanje vmešavanje v avstrijske zadeve.

Tiskovni predstavnik RBI je dejal, da preučujejo možnosti za poslovanje v Rusiji, “vključno s skrbno nadzorovanim izstopom”, in “pospešujejo” analizo. Po njegovih besedah so že zmanjšali posojila.

Številne zahodne banke so se po izbruhu vojne v Ukrajini umaknile iz Rusije, kar je RBI zagotovilo položaj najpomembnejše zahodne posojilodajalke s približno četrtino svojega deleža evrskih nakazil. S poslovanjem v Rusiji medtem nadaljuje tudi italijanska banka UniCredit, ugotavlja Reuters.

ECB
Ralph Orlowski/REUTERS

Uradniki ECB po navedbah Reutersovih virov oklevajo z zahtevo, da Raiffeisen takoj proda svoj ruski posel, saj se glede na nedavne pretrese v svetovnem bančnem sektorju bojijo morebitnih resnih finančnih posledic.

Obstaja možnost kršitve zahodnih sankcij

Poziv ECB je sledil izjavi predstavnika zunanjega ministrstva ZDA Jamesa O’Briena, ki je med februarskim obiskom Dunaja izrazil zaskrbljenost zaradi poslovanja RBI v Rusiji.

Januarja je oddelek ameriškega finančnega ministrstva za nadzor tujega premoženja (Ofac) avstrijsko banko zaprosil za podatke o poslih, povezanih z Rusijo. Ofac je RBI naročil, naj podatke posreduje do februarja, je navedel neimenovani vir in dodal, da so Raiffeisenovi odvetniki dosegli podaljšanje roka z obljubo odgovorov v treh ‘obrokih’ – v začetku aprila, maja in junija.

Dva vira, ki sta neposredno seznanjena z zadevo, sta za Reuters povedala, da je bila zahteva po informacijah vložena zaradi možne kršitve zahodnih sankcij. Pri RBI so dejali, da so bili posli splošne narave.

Raiffeisen Bank International
Leonhard Foeger/REUTERS

Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je ob tem dejal, da čeprav je “legitimno”, da se ameriške oblasti obrnejo na Raiffeisen, primarno odgovornost za izvajanje sankcij nosi avstrijska država.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje