Muskova raketa SpaceX bo trčila z Luno

Svet 27. Jan 202207:57 > 08:20 1 komentar
Falcon 9
Profimedia

Raketa podjetja SpaceX, katerega lastnik je Elon Musk, bo po napovedih trčila z Luno in eksplodirala, kar naj bi bilo prvo nenadzorovano trčenje vesoljskega plovila z luno, poroča BBC. Učinki naj bi bili zanemarljivi.

Raketo Falcon 9 so izstrelili leta 2015, ko je v vesolje ponesla vremenski observatorij, ki naj bi globoko iz vesolja opozarjal pred nevarnimi izbruhi elektromagnetnega sevanja s Sonca, pa tudi spremljal proces globalnega segrevanja na Zemlji.

Raketa po zaključku misije ni imela dovolj goriva, da bi se vrnila na Zemljo, zato je zadnjih sedem let lebdela v orbiti.

Astronom Jonathan McDowell je za BBC povedal, da je imela nekoliko kaotično pot, saj so nanjo vplivale gravitacijske sile Zemlje, Lune in Sonca.

Gre za enega v nizu vesoljskih “odpadkov”, ki se po zaključku misije zaradi pomanjkanja energije niso mogli vrniti na Zemljo. McDowell je dejal, da smo v zadnjih nekaj desetletjih izgubili sled za kakšnimi 50 velikimi objekti, ki krožijo po vesolju.

Trčenje Falcona 9 z Luno naj bi se po napovedih zgodilo 4. marca. “Gre za prazen štiritonski jekleni rezervoar z raketnim motorjem. Predstavljajte si, da ga vržete ob skale s hitrostjo 8.000 kilometrov na uro. Ne bo prav srečen,” je še dejal McDowell.

Na Lunini površini naj bi trčenje povzročilo manjši krater.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje