Raven emisij ogljikovega dioksida v energetiki lani najvišja v zgodovini

Gospodarstvo 13. Mar 202209:48 0 komentarjev
tovarna
Foto: Profimedia

Emisije ogljikovega dioksida, povezane z energetskim sektorjem, so lani na globalni ravni narasle za šest odstotkov na rekordnih 36,3 milijarde ton. Po navedbah Mednarodne agencije za energijo (IEA) gre za najvišjo raven izpustov v zgodovini.

“Povečanje svetovnih emisij ogljikovega dioksida za več kot dve milijardi ton je največje v zgodovini v absolutnem smislu,” so pri francoski tiskovni agenciji AFP povzeli ta teden objavljeno sporočilo za javnost IEA. Pri agenciji so dodali, da je bilo povišanje večje, kot je bilo znižanje emisij zaradi pandemije leto pred tem.

Povečanje emisij pri IEA povezujejo s splošno uporabo premoga za poganjanje rasti svetovnega gospodarstva v času okrevanja po koronski krizi.

Oživitev povpraševanja po energiji so lani zaznamovali slabo vreme in pogoji na energetskem trgu, predvsem skok cen zemeljskega plina. To je vodilo v več sežiganja premoga, kljub temu da je bilo lani registriranih največ novih obratov za pridobivanje energije iz obnovljivih virov, so pojasnili.

Pri agenciji so dodali, da je največ k dvigu količine svetovnih izpustov emisij toplogrednih plinov na predpandemsko raven prispevala Kitajska. Tam so se emisije med letoma 2019 in 2021 povečale za 750 milijonov ton.

“Kitajsko gospodarstvo je bilo edino večje svetovno gospodarstvo, ki je tako v letu 2020 kot 2021 zabeležilo gospodarsko rast. Emisije so se v teh dveh letih na Kitajskem povečale bolj, kot so v tem času v preostanku sveta upadle,” so podčrtali.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!