Raziskovalci so odkrili prvo grobnico Krištofa Kolumba

Svet 22. Apr 202206:52 0 komentarjev
Krištof Kolumb
Kip Krištofa Kolumba v Barceloni (PROFIMEDIA).

Raziskovalci so v španskem mestu Valladolid nedavno našli prvo grobnico Krištofa Kolumba, pomorščaka iz 15. stoletja, ki je odkril Ameriko. Že dolgo je znano, da je bil po smrti leta 1506 pokopan v Valladolidu, vendar točna lokacija njegove grobnice do zdaj ni bila znana.

Tri leta po smrti so ostanke Krištofa Kolumba odpeljali v njegov družinski mavzolej v mestu Sevilla, v naslednjih stoletjih pa so jih še večkrat prestavili, preden so jih leta 1898 vrnili v Sevillo. Z uporabo vzorcev DNK iz drobcev kosti, odvzetih iz grobnice v Sevilli, je skupina forenzikov pod vodstvom Univerze v Granadi leta 2005 potrdila, da tam shranjeni posmrtni ostanki dejansko pripadajo Kolumbu.

Raziskovalci so zdaj določili, da je bil najprej pokopan v samostanu sv. Frančiška v Valladolidu, ki ne obstaja več, kar so ugotovili po “podrobni zgodovinski preiskavi, ki so jo potrdili z zemeljskimi radarji”, je v izjavi zapisal španski pomorski muzej, ki je pomagal voditi študijo. Na tem mestu se trenutno nahaja poslovna cona.

Raziskovalci so pregledali vzorce s pokopališča v Sevilli in ugotovili, da se ujemajo z lokacijo v Valladolidu, ki je bila izkopana. Zgodovinarji in arheologi so od takrat v 3D poustvarili dimenzije kapele v Valladolidu, v kateri so bili Kolumbovi ostanki.

Leta 1544 so njegove posmrtne ostanke v skladu z navodili, ki jih je zapustil, prestavili iz Seville v glavno mesto Dominikanske republike Santo Domingo. Leta 1795 so njegove kosti preselili v Havano, nato pa so jih poslali nazaj čez Atlantik in leta 1898 vrnili v Sevillo.

Dominikanska republika sicer trdi, da je Kolumb pokopan v svetilniku v Santu Domingu. Tudi raziskovalci, ki so leta 2005 preiskovali DNK, so ocenili, da bi kljub temu, da so kosti v Sevilli njegove, lahko tudi grobnica v Santu Domingu hranila del njegovih posmrtnih ostankov.

Kolumba šolski učbeniki označujejo za odkritelja “Novega sveta”, mnogi pa menijo, da je spodbudil leta genocida nad staroselci v Ameriki, še poroča AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!