Razkrita grozljiva skrivnost sirotišnice: “Tako so se zlahka znebili trupel”

Svet 25. Jun 202319:48 0 komentarjev
Množično grobišče otrok na Irskem
PROFIMEDIA

Mesto Tuam v Galwayu na Irskem že desetletja skriva temno skrivnost, ki je bila odkrita zahvaljujoč raziskovanju in vztrajnosti ljubiteljice lokalne zgodovine Catherine Corless. Ta je leta 2014 odkrila, da tamkajšnja nekdanja sirotišnica skriva ostanke stotin otrok, pokopanih v množičnem grobu.

Zavod za neporočene matere in otroke Saint Mary, ki jo vodijo nune v irskem mestu Tuam, že desetletja skriva temno skrivnost. Tam so v neuporabljeni greznici odkrili trupla na stotine otrok. Posmrtni ostanki so bili več let v vodi in tam razpadali, poroča dnevnik.hr.

“Tako se je bilo zlahka znebiti trupel,” je povedala irska zgodovinarka Catherine Corless, ki je zaslužna za odkritje tragične usode otrok. Po njenih ugotovitvah je med letoma 1925 in 1961 tam umrlo skoraj 800 otrok. Njihova smrt ni bila nikoli uradno zabeležena, zdaj pa končno sledi postopek njihovega izkopa in identifikacije, piše dnevnik.hr.

Irski minister za otroke in mladino Roderic O’Gorman je dejal, da je operacija izkopa in analize posmrtnih ostankov ena največjih in najbolj zapletenih na svetu zaradi razmer, v katerih so bili desetletja, piše Guardian. Minister je izrazil upanje, da bo neodvisni skupini raziskovalcev uspelo primerjati DNK otrok s preživelimi sorodniki in jih dostojno pokopati.

“Naredili bomo vse, kar je v naši moči. Tuam sem vedno obravnaval kot madež na naši nacionalni zavesti. Dejstvo, da so s posmrtnimi ostanki otrok ravnali tako malomarno, je globoko zaskrbljujoče,” je dejal O’Gorman.

V Tuamu je bilo več domov za neporočene matere in otroke, ki so jih vodile verske ustanove. Umrljivost otrok je bila zelo visoka, razmere, v katerih so živeli, pa grozljive. Najlepše otroke so dali v posvojitev, ostale pa je čakala precej temnejša usoda, živeli so v hudem pomanjkanju.

Na mestu sirotišnice so leta 1961 zgradili naselje, prve ostanke pa so v greznici slučajno našli leta 1975. Oblasti se takrat niso odzvale in so trdile, da gre za posmrtne ostanke ljudi, ki so umrli med veliko lakoto v štiridesetih letih 19. stoletja, piše dnevnik.hr.

Corless je začela raziskovati lokacijo in ni opustila zbiranja dokazov in dokumentov. O njeni zgodbi so mediji poročali leta 2014 in takrat se je začela uradna preiskava. “Resnico je treba razkriti. Prebivalci Irske morajo vedeti, kaj se je zgodilo,” je povedala po poročanju Guardiana.

Vse N1ajboljše: Kaj se dogaja v zakulisju N1?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!