Razkrita pisma Hitlerjevega zdravnika: kako je zdravil diktatorjev glas?

Svet 07. Jun 202217:32 1 komentar
Adolf Hitler
PROFIMEDIA

Švicarski potomec enega od zdravnikov nacističnega voditelja Adolfa Hitlerja je objavil pisma, iz katerih je razvidno, da se je Hitler zdravil zaradi težav z glasom.

Švicarski potomec enega od zdravnikov Adolfa Hitlerja je objavil podrobnosti pisem, iz katerih je razvidno, kako se je nacistični diktator zdravil zaradi težav z glasom, je poročal časnik NZZ am Sonntag.

Po navedbah časopisa je Hitlerja od leta 1935 deset let večkrat zdravil Carl Otto von Eicken, nemški specialist za ušesa, nos in grlo. Pisma zdravnika bratrancu je odkril Robert Doepgen, von Eickenov pravnuk, ki jih je našel med raziskovanjem družinskih arhivov za šolski projekt. Von Eicken je sicer umrl leta 1960.

Britanski zgodovinar Richard J. Evans, specialist za nemško zgodovino, je potrdil pristnost neobjavljenih pisem, je navedel časnik. Pisma pa kažejo na Hitlerjev strah pred hudo boleznijo, še navaja časnik. “Če je kaj hudega, moram to nujno vedeti,” je Hitler po prvem posvetu maja 1935 dejal zdravniku, je moč prebrati v pismih.

Časnik je dejal, da pisma kažejo tudi na pomen, ki ga je Hitler pripisoval svojemu glasu, ki ga je uporabljal v govorih, da bi zbodel podporo svojemu režimu. Ena od operacij za odstranitev polipa je bila preložena na čas po govoru, piše v pismih, saj je von Eicken Hitlerju svetoval, da si mora po posegu spočiti glas.

V pismih von Eicken ni nikoli podvomil, da je zdravil človeka, zaradi katerega dejanj je bilo v holokavstu in drugi svetovni vojni ubitih na milijone ljudi. Časnik še navaja, da je von Eicken na vprašanje ruskih zasliševalcev po vojni, zakaj ni ubil Hitlerja, odgovoril, da je bil zdravnik in ne morilec.

Hitler si je sodil sam v bunkerju v Berlinu leta 1945, tik pred koncem vojne.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje