Srbija zanika navedbe o oboroževanju Ukrajine

Svet 12. Apr 202307:55 > 10:40 5 komentarjev
Aleksandar Vučić
Profimedia

Razkrite so nove podrobnosti zaupnih dokumentov ameriškega ministrstva za obrambo, ki so nedavno pricurljali v javnost. V njih se po poročanju Reutersa pojavljajo trditve, da se je Srbija strinjala z oboroževanjem Ukrajine. Na te se je odzval srbski obrambni minister Miloš Vučević in zatrdil, da so trditve laž.

Nedavno razkriti zaupni ameriški dokumenti naj bi navajali, da se je Srbija, ki kot edina evropska država zavrača sankcije proti Rusiji zaradi invazije v Ukrajini, strinjala z dobavo orožja Ukrajini oziroma ga je tja celo sama pošiljala, poroča Reuters. To naj bi pokazali dokumenti z odgovori 38 evropskih vlad o zahtevah Ukrajine po vojaškem usposabljanju in pomoči v orožju.

V njih je razkrito, da naj bi Srbija odklonila zagotavljanje usposabljanja ukrajinske vojske, na drugi strani pa naj bi izkazala politično voljo za dobavo orožja Ukrajini ter zmožnost, da ga pošilja tudi sama.

Najnovejšega razkritja srbski predsednik Aleksandar Vučić še ni komentiral, prav tako komentarja še ni podalo ukrajinsko veleposlaništvo.

“Če je dokument točen, kaže na Vučićevo dvoličnost v razmerju do Rusije ali pa je glede dobave orožja Ukrajini pod ogromnim pritiskom Washingtona,” je za Reuters povedal vzhodnoevropski strokovnjak pri inštitutu za zunanjo politiko Jamestown Foundation Janusz Bugajski.

Proti le Avstrija in Malta

Dokument z oznako “Evropski odziv na rusko-ukrajinski konflikt” je razdeljen v več kategorij, in sicer na “države, ki so pripravljene zagotavljati usposabljanje”, “države, ki že zagotavljajo usposabljanje, orožje ali oboje” in “države z vojaško sposobnostjo in politično voljo za zagotavljanje orožja Ukrajini”, še poroča Reuters.

V vseh kategorijah naj bi bili le dve državi z oznako “Ne”, to sta Avstrija in Malta.

Razkritje dokumentov predstavlja eno najresnejših odtekanj ameriških informacij v zadnjih letih.

Srbija: To je laž

Na trditve se je za ruski nacionalni portal Sputnik že odzval srbski obrambni minister Miloš Vučević. Zatrdil je, da so trditve Reutersa laž ter da se Srbija ni ne strinjala, ne dobavljala orožja Ukrajini.

Kot je dejal minister, so že več desetkrat demantirali tovrstne laži. Zatrdil je, da Srbija ni in ne bo dobavljala orožja ne Ukrajini ne Rusiji, kakor tudi ne državam, ki so povezane s tem konfliktom. Pri tem pa ni izključil možnosti, da morda kakšno orožje, ki ga sicer prodajajo državam, ki niso povezane s tem konfliktom, konča v kateri izmed držav, vpletenih v ta konflikt.

Dodal je še, da jih nekdo očitno želi povleči v ta konflikt, a da se Srbija striktno drži svojih političnih zavez, mednarodnih norm, pogodbenih klavzul in poslovnih običajev.

O tem, da je Srbija dobavila orožje Ukrajini, je že februarja pisal ruski provladni novičarski portal Mash. Po navedbah portala je srbsko podjetje za proizvodnjo orožja Krušik, ki je v državni lasti, izvozilo 3500 122-milimetrskih raket M21 v Turčijo, ta pa jih je potem prek Slovaške dostavila Ukrajini.

Vučević je takrat v odzivu zatrdil, da Beograd ne prodaja orožja ali vojaške opreme nobeni strani v konfliktu. Da Srbija ni prodajala orožja ne Rusiji ne Ukrajini, je tedaj zagotovil tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić.

Srbija je sicer obsodila rusko agresijo na Ukrajino, a še vedno ne želi uvesti sankcij proti Rusiji. Bruselj je Beograd med drugim tudi v širitvenem poročilu pozval, naj uskladi svojo zunanjo politiko z EU, kar pomeni tudi pridružitev sankcijam Zahoda proti Rusiji. (vir: STA)

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje