Na spletu objavili nove zaupne ameriške dokumente

Svet 08. Apr 202312:16 5 komentarjev
ukrajinska vojska
Oleksandr Klymenko/REUTERS

V petek so bili na spletu objavljeni dokumenti, ki dajejo videz, da izvirajo iz ameriške vojske in obveščevalnih služb. Med drugim vsebujejo informacije o stanju ukrajinske protizračne obrambe, pa tudi o Kitajski, Bližnjem vzhodu, vojaških razmerah v indo-pacifiški regiji in terorizmu.

Na spletu so se v petek pojavili novi domnevno zaupni ameriški vojaški dokumenti o Ukrajini, objavljeni pa so bili tudi dokumenti o Kitajski, Bližnjem vzhodu, vojaških razmerah v indo-pacifiški regiji in terorizmu. Dokumenti o Ukrajini so med drugim vsebovali podatke o stanju ukrajinske protizračne obrambe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Po poročanju ameriških medijev, dokumenti dajejo videz, da izvirajo iz ameriške vojske in obveščevalnih služb. V Pentagonu so za časnik Wall Street Journal potrdili le, da domnevno uhajanje zaupnih podatkov preiskujejo, prav tako uhajanje zaupnih dokumentov preiskuje ameriška obveščevalna agencija Cia.

Pentagon se je tako odzval že v četrtek, ko so bili na spletu objavljeni domnevni zaupni dokumenti o pripravah Ukrajine na protiofenzivo. Po poročanju časnika New York Times je neimenovan ameriški obveščevalni uradnik razkritja opisal kot “nočno moro”.

Po mnenju strokovnjakov, ki jih navaja newyorški časnik, so sicer četrtkovi dokumenti delno avtentični, vendar so bili nekateri spremenjeni, da bi prikazali položaj Rusije v ugodnejši luči, zlasti z zmanjšanjem obsega njihovih izgub.

Za uhajanje zaupnih podatkov je po navedbah treh neimenovanih ameriških predstavnikov, ki jih navaja tiskovna agencija Reuters, verjetno odgovorna Rusija ali proruske skupine.

Na domnevno uhajanje zaupnih podatkov pa se je odzval tudi svetovalec ukrajinskega predsednika Mihajlo Podoljak, ki je pojasnil, da dokumenti vsebujejo “zelo veliko neresničnih podatkov,” njihova objava na spletu pa je poskus Rusije, da bi zasejala dvom v uspeh ukrajinske protiofenzive.

V Kremlju se na objavo domnevnih tajnih dokumentov še niso odzvali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje