Objava dokumentov vznemirila ameriške zaveznike: za kom naj bi vohunile ZDA?

Svet 11. Apr 202313:54 8 komentarjev
Pentagon
Tom Brenner/REUTERS

Vsaj delno avtentični dokumenti ameriškega ministrstva za obrambo vsebujejo različne strogo zaupne informacije, do katerih širša javnost ne bi smela dostopati. Ta redki vpogled v to, kako ZDA – po navedbah CNN – "v enaki meri vohuni za zavezniki in nasprotniki", je med drugim dvignil kar nekaj prahu v Kijevu in Seulu. Tam se oblasti pred zapisanim v dokumentih branijo, češ da so zapisi neresnični. Kakšne so pravzaprav razsežnosti nepričakovane objave zaupnih informacij?

Zaupni dokumenti ameriškega ministrstva za obrambo, ki so nedavno zakrožili po družbenem omrežju Discord, nato pa tudi drugod po spletu, še naprej vznemirjajo ZDA in predvsem njene zaveznice – med drugim Ukrajino, Izrael in Južno Korejo.

“Obrambno ministrstvo skuša s pregledom ugotoviti, kakšne posledice za nacionalno varnost bi vse to lahko imelo, ministrstvo za pravosodje pa vodi kazensko preiskavo,” je po navedbah STA povedal tiskovni predstavnik sveta za nacionalno varnost Bele hiše John Kirby. Kot je dodal, zadevo obravnavajo “zelo zelo resno. Nobenega opravičila ni za to, da bi bili tovrstni dokumenti v javni rabi.”

Dokumenti, še povzema STA, med drugim vsebujejo tajne ameriške vojaške podatke o Ukrajini, Kitajski, Bližnjem vzhodu, vojaških razmerah v indijsko-tihomorski regiji in terorizmu.

V kolikšni meri so objavljeni zapisi, ki naj bi nastajali v obdobju od sredine letošnjega februarja do začetka marca, avtentični, uradno ni znano. Prav tako ni uradnega pojasnila, kdo je odgovoren za to, da so ti zaupni dokumenti oziroma, kot navaja CNN, “nekatere najstrožje varovane nacionalne skrivnosti” zdaj dostopni javnosti. Z organi pregona pa v preiskavi sodeluje tudi Discord, so potrdili v podjetju.

John Kirby
Jonathan Ernst/REUTERS

Vohunjenje za zavezniki

Informacije spornih dokumentov med drugim nakazujejo, da so ZDA vohunile za eno od svojih velikih, dolgoletnih zaveznic – Južno Korejo –, pri čemer razkritje prihaja neposredno pred srečanjem ameriškega predsednika Joeja Bidna in južnokorejskega predsednika Jun Suk Jeola 26. aprila v Washingtonu.

Na navedbe v dokumentih, ki sugerirajo, da so na južnokorejske oblasti prežali ameriški vohuni, so se v Junovem kabinetu odzvali danes. Sume, da je bil predsednikov urad nadzorovan, so označili za “povsem napačne”, vse poskuse spodkopavanja zavezništva z ZDA pa so označili za dejanje, ki “ogroža nacionalne interese”, navaja Reuters. Južnokorejska opozicija se je medtem odzvala veliko ostreje in, kot poroča BBC, objavo dokumentov označila “obveščevalno katastrofo”.

Objavljeni ameriški dokumenti razkrivajo vsebino pogovora visokih južnokorejskih uradnikov (svetovalcev predsednika za nacionalno varnost) o ameriškem pritisku na Južno Korejo, naj sodeluje pri dobavah orožja Ukrajini, do česar so v Seulu zelo zadržani in vztrajajo pri pravilu, da orožja ne dobavljajo na območja oboroženih spopadov. V luči tega je eden od južnokorejskih funkcionarjev, kot kažejo dokumenti, drugemu izrazil skrb, da ZDA ne bodo končni uporabnik streliva, ki so ga dobile od Južne Koreje, ampak da bodo strelivo predale Ukrajini.

Jun Suk Jeol
Jun Suk Jeol (Philip Fong/via REUTERS)

V pogovoru, ki naj bi se odvil 1. marca letos, naj bi bila ob napovedanem srečanju ameriškega in južnokorejskega predsednika prav tako izražena skrb, da bi, če bi si Južna Koreja premislila in bi Ukrajini dobavila orožje, to lahko izpadlo, kot da je podlegla pritiskom Washingtona, navaja BBC. Kot dodaja, so v Seulu previdni, saj se bojijo, da bi požgali mostove z Rusijo.

“Južna Koreja vselej vzpostavlja krhko ravnotežje med ZDA na eni strani ter Rusijo in Kitajsko na drugi,” je za BBC povedala Jenny Town, analitičarka z mislišča 38 North.

Ukrajina v spremembo načrtov?

Objavljene informacije so, kot smo že pisali, precej vznemirile tudi Kijev. Eden od dokumentov po pisanju CNN razkriva, da so ZDA vohunile za ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim, spet drugi pa razkrivajo “ključne šibkosti” ukrajinske vojske.

Zaradi objave zaupnih informacij naj bi Ukrajinci celo morali spremeniti nekatere načrte protiofenzive proti ruskim silam. Po besedah svetovalca ukrajinskega predsednika Mihajla Podoljaka za CNN strateški načrti Ukrajine ostajajo nespremenjeni, “operacijski in taktični scenariji pa se nenehno izpopolnjujejo glede na oceno razmer na bojišču, zmogljivostih, obveščevalnih podatkih o zmogljivostih sovražnika itd.”.

Pentagon
Joshua Roberts/REUTERS

Ob tem, ko še ni znano, kdo je odgovoren za razkritje dokumentov, so v mednarodni javnosti že zakrožila ugibanja, ali za objavami stojijo (pro)ruski akterji. Na vprašanje, kako komentirajo obtožbe, da bi bila za objave lahko odgovorna Rusija, je tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov odgovoril, da obstaja “tendenca, da se za vse vedno okrivi Rusijo”, navaja Reuters. “To je, gledano splošno, bolezen,” je dodal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje