Katere države so lobirale pri poročilu o podnebnih spremembah?

Svet 21. Okt 202110:06 > 10:34 0 komentarjev
toplogredni plini
Foto: Peter Andrews/REUTERS

Tik pred podnebno konferenco v Glasgowu je BBC objavil dokumente, ki kažejo, katere države so pritiskale na Združene narode. Nekatere zahtevajo, naj se fosilna goriva umika z manjšo nujnostjo, druge nasprotujejo zmanjšanju porabe mesa, tretje pa finančni pomoči revnejšim državam.

Veliko razkritje dokumentov, ki jih je pridobil BBC, kaže, kako skušajo države spremeniti ključna znanstvena poročila o tem, kako se spopasti s podnebnimi spremembami.

Razkritje kaže, da so Savdska Arabija, Japonska in Avstralija med državami, ki od Združenih narodov (ZN) zahtevajo, naj zmanjšajo potrebo po hitrem umiku od fosilnih goriv. Prav tako, da nekatere bogate države dvomijo, da bi revnejšim državam plačale več za prehod na bolj zelene tehnologije.

Ta ‘lobiranja’ sprožajo dvome pred novembrskim podnebnim vrhom v Glasgowu. Očitno države le nekaj dni, preden se bo od njih zahtevala obveza k upočasnitvi podnebnih sprememb in ohranitvi globalnega segrevanja na 1,5 stopinje, pritiskajo na Združene narode.

Pri razkritju dokumentov gre za predloge vlad, podjetij, znanstvenikov in zainteresiranih skupin Združenim narodom o tem, kako se spoprijeti s podnebnimi spremembami. Dokumenti skupaj obsegajo 32.000 strani.

Vsakih šest ali sedem let odbor Združenih narodov, pristojen za podnebne spremembe, pripravi poročilo. Ta dokument pri pogajanjih uporabljajo vlade in je ključno izhodišče za konferenco v Glasgowu. Pri oblikovanju priporočil sodelujejo vse svetovne vlade, kar daje poročilo pristojnost. Večinoma so komentarji vlad konstruktivni, piše BBC.

Dokumente so razkrili preiskovalni novinarji Greenpeacea.

Fosilna goriva

Številne države in organizacije trdijo, da svetu ni treba tako hitro zmanjševati uporabe fosilnih goriv, ​​kot priporoča trenutni osnutek poročila. Zmanjševanju fosilnih goriv nasprotujeta Savdska Arabija, ki je ena največjih proizvajalk nafte na svetu, in Avstralija, ki je velika izvoznica premoga. Indija, ki je druga največja porabnica premoga na svetu, meni, da bo premog verjetno ostal osrednji del proizvodnje energije še desetletja, saj so izzivi pri zagotavljanju dostopne električne energije ogromni.

Poleg Savdske Arabije in Avstralije se še Kitajska ter Japonska in Organizacija držav proizvajalk nafte (Opec) zavzemajo za drage tehnologije, namenjene zajemanju in trajnemu shranjevanju ogljikovega dioksida pod zemljo. Trdijo, da lahko to dramatično zmanjša emisije fosilnih goriv iz elektrarn in nekaterih industrijskih sektorjev. To tehnologijo podpira tudi Norveška, izjavi pa nasprotuje še Argentina.

črpanje nafte
Profimedia

Uživanje mesa

Brazilija in Argentina, največji proizvajalki govejih proizvodov in krmil za živali, nasprotujeta argumentu v poročilu, da je za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov treba zmanjšati porabo mesa. Osnutek poročila navaja, da lahko rastlinska prehrana emisije toplogrednih plinov v primerjavi z zahodno prehrano zmanjša za polovico.

Državi avtorje pozivata, naj se nekateri deli besedila izbrišejo ali spremenijo. Argentina zahteva črtanje davka na rdeče meso in kampanje ‘ponedeljek brez mesa’, ki ljudi poziva, naj se za en dan odpovejo mesu.

Pomoč revnejšim državam

Leta 2009 so se države na podnebni konferenci v Köbenhavnu dogovorile, da bodo za financiranje podnebnih ciljev državam v razvoju do leta 2020 zagotovile 100 milijard dolarjev letno. Ta cilj sicer ni dosežen. Pred novo podnebno konferenco pa tovrstnemu financiranju nasprotuje Švica, medtem ko Avstralija trdi, da vse zaveze držav v razvoju glede podnebja niso odvisne od zunanje finančne podpore.

Jedrska energija

Več držav trdi, da bi moral biti osnutek poročila bolj naklonjen vlogi jedrske energije pri doseganju podnebnih ciljev Združenih narodov. Češka, Poljska in Slovaška so kritične do tabele v poročilu, ki jedrski energiji pripisuje zgolj pozitivno vlogo pri uresničevanju enega izmed ciljev trajnostnega razvoja. Menijo namreč, da ima lahko jedrska energija pozitivno vlogo pri uresničevanju večine.

Indija pa trdi, da so skoraj vsa poglavja pristranska do jedrske energije. Trdijo, da je jedrska tehnologija uveljavljena in ima dobro politično podporo povsod, razen v nekaterih državah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!