Razmere v Tuniziji se umirjajo

Svet 27. Jul 202118:09 > 18:09 0 komentarjev
Kais Saied
Zoubeir Souissi/REUTERS

Razmere v Tuniziji, kjer je predsednik države Kais Saied ustavil delo parlamenta in odstavil premierja Hichema Mechichija, se umirjajo. Vladajoča stranka Ennahda je predsednika pozvala k nacionalnemu dialogu za rešitev krize in razpisu predčasnih volitev. Odstavljeni premier pa je povedal, da je pripravljen predati položaj.

V stranki Ennahda so se danes zavzeli za nacionalni dialog, da bi končali politično krizo in našli rešitve za gospodarske in socialne težave, s katerimi se sooča država. Predsednika države  Kaisa Saieda so pozvali k razpisu parlamentarnih in predsedniških volitev. Kakršno koli zavlačevanje pri tem bi bilo po njihovem mnenju “pretveza za ohranitev avtokratskega režima”. Pozvali so ga še, naj prekliče svojo nedeljsko odločitev, ko je za 30 dni ustavil delo parlamenta in odstavil premierja Hichema Mechichija. To odločitev so označili za državni udar.

V ponedeljek se je na odstavitev odzval tudi Mechichi, ki je sporočil, da bo položaj predal tistemu, ki ga bo za novega premierja izbral Saied. “Ne morem biti moteči dejavnik ali del problema, ki bi otežil razmere,” je poudaril Mechichi, ki je premierski položaj zasedal od septembra lani.

Napetosti, ki so po nedeljski odločitvi predsednika Saieda nastale v Tuniziji, se tako umirjajo. V ponedeljek je pred parlamentom, ki ga še vedno varujejo varnostne sile, prišlo do spopadov med predsednikovimi podporniki in podporniki Ennahde, pri čemer je bilo več ljudi ranjenih.

Vladajoča stranka je svoje podpornike danes pozvala, naj gredo domov, da bi “ohranili mir in varnost naroda”. K dialogu z vsemi političnimi akterji je Saieda v ponedeljek pozval tudi ameriški državni sekretar Antony Blinken. Pozval ga je, naj spoštuje načela demokracije in človekove pravice.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!