Rdeča opozorila zaradi vročine na Hrvaškem: vrhunec šele prihaja

Svet 22. Avg 202308:25 0 komentarjev
Plaža na Hrvaškem
PROFIMEDIA

Hrvaški meteorologi svarijo pred visokimi temperaturami v prihodnjih dneh po vsej državi. Za štiri mesta so izdali rdeče opozorilo: gre za Knin, Reko, Split in Dubrovnik.

Torek bo sončen in zelo vroč. Na kopnem bo veter večinoma šibek, ob obali bo dopoldne pihala šibka do zmerna burja, popoldne pa jugozahodnik in severozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 32 do 37 stopinj Celzija, je napovedal hrvaški meteorološki urad DHMZ.

Vrhunec vročinskega vala šele prihaja. “Pričakujemo, da se bo vročinski val krepil, ne le na Jadranu, ampak tudi na celinskem delu države. Na Jadranu bo vroče že zjutraj. V Dubrovniku bo najnižja jutranja temperatura 30 stopinj,” napoved meteorologa Ivana Čačića povzema N1 Zagreb. To bi lahko bil eden najmočnejših vročinskih valov to poletje.

V nedeljo zvečer in v noči na ponedeljek vremenoslovci pričakujejo prodor hladnega zraka s severozahoda. Če se bo najprej ohladilo na višini, je mogoče pričakovati hude nevihte. “Treba je spremljati vremenske napovedi,” je dodal Čačić.

vročina na hrvaškem vročina na hrvaškem
DHMZ
vročina na hrvaškem vročina na hrvaškem
DHMZ
vročina na hrvaškem vročina na hrvaškem
DHMZ

Na območju Reke in Dubrovnika so vročinski valovi napovedani od danes do petka, za območje  Knina in Splita pa od srede. Do konca tedna je za ta mesta razglašen rdeči alarm.

V četrtek in petek bo velika nevarnost vročinskih valov tudi v Osijeku, izdano je oranžno opozorilo. Za petek pa je oranžno opozorilo izdano tudi za Zagreb, Karlovec in Gospić.

Zelo vroče pa bo tudi pri nas, živo srebro se bo povzpelo do 36 stopinj Celzija. Zaradi velike toplotne obremenitve je Arso za jugozahodni del države izdal opozorilo, ki velja vse do petka. Več v prispevku Kje v Sloveniji bo danes najbolj vroče?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!