Ali je voda v srbskem jezeru rdeča zaradi Rio Tinta – domačini iščejo odgovor

Svet 03. Avg 202120:34 0 komentarjev
Rdeča voda
N1

Prebivalci vasi Gornje Nedeljice v Srbiji so objavili posnetke rdeče vode na območju, kjer namerava avstralsko podjetje Rio Tinto zgraditi rudnik litija in jalovišče. Vaščani se bojijo, da je podjetje že začelo izkopavanja, to pa pojasnjuje, da nima nič s to parcelo ali čudnim pojavom. Za kaj potem gre? Alge, kemikalije ali kaj drugega? Obe strani od oblasti zahtevata odgovore.

Marijano Petković, prebivalko vasi Gornje Nedeljice, so otroci presenetili z izjavo, da se bodo kopali v jezeru, ki se je pojavilo sredi bližnjega polja.

Nato pa se je pred dnevi znova začudila, ko je videla, da je voda v njem rdeča.

“To se pojavi zjutraj. Menim, da to, ko je sonce v zenitu, dobesedno zacveti ali pride na površje, ko pa veter začne pihati, gre počasi dol, se umakne ob robove. Vidite lahko plasti te rdeče barve, kot da je nekdo nekaj barval. Na določenih mestih je videti mastno, blatno, sluzavo. Res ne vemo, kaj se dogaja,” je rekla.

Marijana in njeni sosedje so najprej s prstom kazali na Rio Tinto, ki je nameraval kopati litij na območju Jadra. Zanj imajo številna vprašanja.

Zlatko Kokanović iz društva “Ne damo Jadar” se sprašuje, kako je mogoče, da nekdo kmetijsko zemljišče brez dovoljenja spremeni v jezero.

“Kje je na tisoče kubičnih metrov zemlje in zakaj je ta voda tukaj?” se sprašuje Kokanović.

Marijana Petković dodaja, da so na tem mestu brezglavo kopali.

“Včeraj sem vprašala inšpektorja: “Ali veste, kako se lahko to dogaja na območju, ki je kmetijsko zemljišče?” Odgovoril je le: “Tukaj je vse jasno.” Kaj je jasno, nam niso pojasnili, je še dodala Petković.

Rio Tinto: nobena vrtina v premeru 200 metrov ni hidrološka

Rio Tinto
N1

Direktorica Rio Sava Explorationa Vesna Prodanović je dejala, da gre za zasebno zemljišče in da vrtine podjetja, ki ga vodi, niso pripeljale do tega pojava. Dodaja, da je to naravni pojav.

“Prišla sta rudarski in okoljski inšpektor in pregledali smo vse naše vrtine. Nič ne pušča. V premeru 200 metrov od te vode je 15 raziskovalnih vrtin, od katerih nobena ni hidrološka,” je pojasnila Prodanović.

Občani navajajo, da je parcela v lasti enega od podizvajalcev hčerinskega podjetja Rio Tinta.

“Mak gradnja – Milić in njegov sin sta kupila te parcele. Po naključju sta njuna pisarna in pisarna Rio Sava v isti stavbi v Beogradu,” trdi Kokanović.

Marijana Petković postavlja vprašanja tudi Rio Tintu: “Kaj je to? Kako je nastalo, kaj vsebuje? Od kod prihaja vse to? Ker gre za, ponovno ugotavljam, podizvajalca podjetja Rio Sava. Ali je podjetje odgovorno za svoje podizvajalce?”

Dokler pristojne institucije ne bodo ugotovile, ali gre za naravni pojav, bodo vaščani Gornje Nedeljice v skrbeh. Pravijo, da so to morda nekatere vrste alg in da je treba ugotoviti, zakaj so se pojavile in ali so nevarne, saj podzemna voda vedno najde pot, v bližini pa sta soja in koruza, prav tako reka Jadar, ki jo številni uporabljajo za pitno vodo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!