Redek posnetek orjaškega lignja, ki plava ob japonski obali

Svet 22. Jan 202318:13 0 komentarjev

Japonskima potapljačema je uspelo posneti redek video 2,5 metra velikega orjaškega lignja, ki plava v vodah ob zahodni obali Japonske.

Zakonca Josuke Tanaka in Miki, ki imata v mestu Tojoka potapljaško podjetje, je prodajalec ribiške opreme v začetku meseca opozoril na lignja, ki ga je opazil v zalivu. S čolnom sta odpravila do bližnje skalnate obale, kjer sta našla orjaškega lignja. “Tam je bil. Bil je ogromen ligenj,” je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal Josuke Tanaka.

“Nisva videla gibčnih gibov, ki so običajni za številne ribe in morska bitja,” je dejal in nadaljeval, “njegove lovke in plavuti so se premikale zelo počasi.”

Presenetljiva je bila velikost živali in njenih ogromnih oči. Kot je dejal Tanaka, si je v tistem trenutku predstavljal, s kakšno močjo se lignji spopadajo s kiti, ki so med njihovimi glavnimi plenilci. “Videl sem, kako se gibljejo njegove lovke. Pomislil sem, da bi bilo nevarno, če bi me močno zgrabile in nekam odnesle,” je rekel.

Velikanski lignji živijo v vodah okoli Japonske, občasno jih naplavi na obalo. V naravi so živi orjaški lignji še vedno razmeroma redki.

Veliki ligenj je bil po besedah potapljača videti šibek. Premikal se je zelo počasi, z njegovega trupa pa so se luščili koščki kože.

Tanaka je poudaril, da mu bo ta izkušnja ostala v spominu. “Bilo je zelo razburljivo. Mislim, da ni nič bolj redkega od tega,” je dejal. “Slišal sem, da o tem bitju ni veliko znanega. Vesel bom, če nam bo to pomagalo izvedeti več.”

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!