Republikanci ostro proti višji meji dolga ZDA: Ne bom glasoval za stečaj države

Svet 29. Maj 202312:07 0 komentarjev
Ralph Norman
PROFIMEDIA

Ameriški kongresniki bodo razpravljali, ali naj zvišajo zgornjo mejo javnega dolga ZDA. Po besedah predsednika Joeja Bidna bi dogovor preprečil, da bi ZDA prvič v svoji zgodovini postale plačilno nesposobne. Ob tem je oba domova pozval, naj dogovor o zvišanju meje sprejmeta, a skrajno konservativni republikanci v kongresu že napovedujejo, da tega ne bodo storili.

Dogovor o zvišanju zgornje meje javnega dolga ZDA se zdaj seli v kongres, je v nedeljo zvečer sporočil ameriški predsednik Joe Biden ter oba domova pozval, naj ga sprejmeta.

“Mislim, da gre za res pomemben korak naprej, ki ščiti naše zgodovinsko gospodarsko okrevanje. Gre za kompromis, pri katerem nihče ne dobi vsega kar si želi. Dogovor preprečuje najhujšo možno krizo – plačilno nesposobnost prvič v zgodovini naše države,” je dejal Biden, potem ko sta v soboto s predsednikom predstavniškega doma kongresa Kevinom McCarthyjem dosegla dogovor.

Biden je v nedeljo zavrnil namige, da bi sprejemal kompromis o meji dolga, ampak je dejal, da gre za kompromis okrog proračuna. Izrazil je upanje, da ima McCarthy dovolj glasov za potrditev dogovora. “Pričakujem, da jih ima dovolj, sicer ne bi sprejel dogovora,” je dejal Biden.

McCarthy, ki je v nedeljo na ameriških televizijah zagovarjal dogovor kot politično zmago za republikance, je dejal, da bo predstavniški dom o zakonodaji glasoval v sredo, s tem pa bo imel senat čas, da jo obravnava pred 5. junijem.

Čeprav veliko podrobnosti o dogovoru še ni znanih, bosta obe strani lahko izpostavili nekaj zmag. Tehnično gledano gre le za zmage republikancev, ki so dobili uresničitev nekaterih zahtev, demokrati pa niso dobili nič novega.

V skladu z dogovorom se v proračunskem letu 2024 poraba za neobrambne namene ne bo spremenila, naslednje leto pa se bo povečala za odstotek. Meja javnega dolga bo zastavljena tako, da je dve leti ne bo treba višati.

Z omejitvami se poraba dejansko ne bi zmanjšala, ampak bi se povečala počasneje od inflacije in gospodarstva. Republikanci lahko to označijo kot zmanjšanje porabe, saj bo poraba rasla počasneje kot sicer. Demokrati pa lahko trdijo, da so preprečili dejansko zmanjšanje izdatkov.

Dogovor bi financiral predvsem pomoč prebivalcem in ogroženim skupinam

Dogovor bo v celoti financiral zdravstveno oskrbo veteranov na ravni, ki je vključena v Bidnov predlog proračuna za leto 2024, vključno s skladom, namenjenim veteranom, ki so bili izpostavljeni strupenim snovem ali okoljskim tveganjem. Biden je v svojem proračunu zahteval 20,3 milijarde dolarjev za sklad za izpostavljenost strupom.

Republikanci so predlagali povečanje zahtev za delovno sposobne odrasle brez vzdrževanih družinskih članov v nekaterih programih državne pomoči. Trdili so, da bi tako več delovno aktivnih plačevalo davke in pomagalo okrepiti ključne programe.

Demokrati so predlagane spremembe ostro kritizirali, ker si bo zaradi njih manj ljudi lahko privoščilo hrano ali zdravstveno oskrbo. Republikanci v predstavniškem domu so sprejeli predlog zakona, ki bi uvedel nove delovne zahteve za nekatere prejemnike programa zdravstvenega programa za revne, vendar je bila ta izpuščena iz končnega dogovora. Vendar pa bi dogovor razširil nekatere delovne zahteve za program bonov za hrano.

Dogovor bi razveljavil približno 30 milijard dolarjev neporabljenih sredstev za pomoč pri pandemiji covida-19, z izjemami za zdravstveno oskrbo veteranov, stanovanjsko pomoč, zdravstveno oskrbo Indijancev in približno pet milijard dolarjev za program, usmerjen v hiter razvoj naslednje generacije cepiv in zdravil proti covidu-19.

Republikanci so si prizadevali za razveljavitev Bidnovih prizadevanj za delni odpis študentskih dolgov. Proračunski sporazum bo ohranil Bidnovo olajšavo za študentska posojila, čeprav bo imelo končno besedo o tem vrhovno sodišče, kjer vladajo konservativci.

Republikanci se že izrekajo proti

Zdaj je glavno vprašanje, ali bo dogovor potrjen. Nekateri analitiki napovedujejo, da bodo skrajni republikanci sprožili postopek za odstavitev McCarthyja, ker ni dosegel vsega, kar so hoteli.

Težave se lahko pojavijo tudi v senatu, kjer je republikanec iz Južne Karoline Lindsey Graham napovedal opozicijo, ker se vojaški proračun ne bo povečal, kar naj bi bilo darilo Rusiji in Kitajski. Njegov kolega iz Kentuckyja Rand Paul pa je po drugi strani dejal, da gre za lažni sporazum, ker povečuje porabo za vojsko za tri odstotke.

Skrajni republikanci v predstavniškem domu so bili še bolj ostri. Lauren Boebert iz Kolorada je že napovedala, da bo glasovala proti.

“To je norost. Povišanje meje dolga za 4000 milijard dolarjev. Jaz že ne bom glasoval za stečaj države,” je sporočil Ralph Norman iz Južne Karoline. “Januarja 2025 bo javni dolg znašal 35.000 milijard dolarjev. To je povsem nesprejemljivo,” pa je sporočil Ken Buck iz Kolorada.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!