Biden napovedal delni odpis študentskih dolgov

Novice 24. Avg 202219:11 1 komentar
joe biden, študentska posojila
REUTERS

Ameriški predsednik Joe Biden je danes napovedal, da bo večina ameriških univerzitetnih diplomantov, ki odplačujejo študentska posojila, dobila olajšavo v višini 10.000 dolarjev. Kot je dejal, skuša s tem njegova administracija nasloviti več desetletij trajajoče težave na področju zadolženosti ameriških diplomantov.

“V skladu z obljubo (…) moja administracija objavlja načrt, zaradi katerega bo srednji razred lažje zadihal,” je še izpostavil Joe Biden.

Predlagana razbremenitev dolga je daleč od želja nekaterih demokratov, ki si prizadevajo za popoln odpis dolga, vsakršnemu odpisu dolgov pa ostro nasprotujejo republikanci, ki po poročanju francoske tiskovne agencije AFP trdijo, da bi bil kakršenkoli odpis dolgov nepravičen do tistih, ki so pred tem leta odplačevali svoje dolgove.

Ameriške univerze za študij pogosto zaračunajo zneske od 10.000 do 70.000 dolarjev na leto, zaradi česar imajo diplomanti ob vstopu na trg delovne sile ogromne dolgove. Po ocenah administracije je povprečni dolg ameriških študentov ob zaključku študija znašal 25.000 dolarjev na osebo, mnogi pa svoje dolgove odplačujejo več let ali celo desetletij.

Po podatkih Bele hiše približno 45 milijonov posojilojemalcev po vsej državi skupno dolguje več kot 1600 milijard dolarjev.

V skladu z načrtom olajšav bo 10.000 dolarjev namenjenih za odplačevanje študentskih dolgov tistim, ki zaslužijo manj kot 125.000 dolarjev. Za nekdanje študente, ki so študirali z državno pomočjo, znano kot štipendije Pell, bo olajšava znašala 20.000 dolarjev.

Medtem bo moratorij na odplačevanje posojil, ki so ga uvedli med pandemijo covida-19, po poročanju AFP podaljšan do konca leta.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje