Republikanski vodja predstavniškega doma s pomočjo demokratov ostaja na položaju

Svet 09. Maj 202407:31 > 09:21 0 komentarjev
mike johnson
Foto: Amanda Andrade-Rhoades/REUTERS

Republikanski predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa Mike Johnson je v sredo zvečer s pomočjo demokratov preživel poskus odstavitve s položaja, poročajo ameriški mediji.

Zahtevo za glasovanje o odstavitvi je vložila republikanka Marjorie Taylor Greene iz Georgie.

Predstavniški dom je glasoval o umiku njenega predloga za odstavitev z dnevnega reda in proti je glasovalo le 11 republikancev in nekaj čez 30 demokratov.

Velika večina republikancev in demokratov je zavrnila predlog konservativne poslanke, ki je znana po zagovarjanju teorij zarot in skrajnih izpadih.

Demokrati Johnsona obvarovali zaradi potrditve pomoči Ukrajini

Taylor Greene je zahtevo za glasovanje o odstavitvi Mika Johnsona vložila, ker je republikanec iz Louisiane konec aprila dal na glasovanje predloge za pomoč Ukrajini, Izraelu in Tajvanu, potem ko je prej več mesecev to zavračal, ker bivši predsednik Donald Trump ni želel nadaljevanja pomoči Ukrajini.

Demokrati so se zaradi potrditve pomoči odločili, da bodo Johnsona obvarovali usode predhodnika Kevina McCarthyja, ki so ga na predlog manjšine republikancev odstavili oktobra lani. Odločitev so sprejeli, potem ko se je z Belo hišo dogovoril o proračunu in nadaljevanju financiranja agencij zvezne vlade.

Taylor Green je sicer napovedala, da bo zahtevo za glasovanje o odstavitvi vložila še enkrat pred novembrskimi splošnimi volitvami. Vendar pa predlog brez sodelovanja demokratov ne bo uspel.

Najmlajši sin Donalda Barron Trump bo eden od floridskih delegatov na nacionalni konferenci republikanske stranke julija letos v Milwaukeeju, poroča televizija NBC. Sin Melanie in Donalda Trumpa bo 17. maja zaključil srednjo šolo, doslej pa se ni veliko pojavljal v javnosti.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!