Reševalna ladja rešila 558 prebežnikov, med njimi visoko nosečo žensko

Svet 29. Dec 202116:07 > 16:13 0 komentarjev
Reševalna ladja Geo Barents
Profimedia/ANSA/CARMELO IMBESI

V pristanišče Augusta na Siciliji je danes prispelo 558 prebežnikov, ki so se po skoraj dveh tednih na morju izkrcali iz reševalne ladje Geo Barents. Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco v Vatikanu migrantsko krizo označil za "družbeno sramoto človeštva" in dodal, da so prebežniki žrtve nasilja s strani močnih.

Italijansko notranje ministrstvo je v torek dovolilo ladji Geo Barents, da pristane v Augusti, je na Twitterju sporočil MSF, ki tudi upravlja z ladjo. Ta je odplula 15. decembra in v osmih misijah rešila 558 prebežnikov, med katerimi so tudi ženska v osmem mesecu nosečnosti, mladoletniki brez spremstva in “ljudje, ki so utrpeli spolno nasilje in grozljive zlorabe”.

Danes zjutraj so zdravstveni delavci prebežnike začeli testirati na covid-19, tri osebe pa so prepeljali v bolnišnico. Po administrativnih in zdravstvenih postopkih bodo migranti morali v karanteno.

Na vstopno pristanišče še vedno čaka reševalna ladja Sea-Watch 3, ki jo upravlja nemška humanitarna organizacija Sea-Watch, na krovu pa je 440 migrantov. V torek so z ladje evakuirali štiri ljudi.

“Družbena sramota človeštva”

Na italijanski otok Lampedusa je medtem v letošnjem letu prispelo rekordnih 35.000 prebežnikov. Število prišlekov, ki so pozitivni na testiranju za novi koronavirus, je kljub temu zaenkrat relativno nizko in obvladljivo. Val prebežnikov kljub hladnejšemu vremenu ne pojenja in se nadaljuje tudi na drugih območjih, kot sta jug Sardinije in Španija.

Papež Frančišek je med današnjo splošno avdienco v Vatikanu migrantsko krizo označil za “družbeno sramoto človeštva” in dodal, da so prebežniki žrtve nasilja s strani močnih.

Združeni narodi ocenjujejo, da je letos po morju v Italijo, Grčijo, Španijo, Ciper in Malto prispelo 114.584 migrantov. Število prihodov po morju je večje kot lani, zabeležili so jih 95.031, vendar še veliko manj kot leta 2015, ko je po morju prispelo več kot milijon ljudi. Po podatkih ZN je letos v Sredozemskem morju utonilo že več kot 1500 ljudi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!