Revizorji EU: Bruselj naj izboljša poročanje o upravljanju dolga

Svet 12. Jun 202319:42 2 komentarja
Evropska komisija
Yves Herman/REUTERS

Evropska komisija mora izboljšati poročanje o uspešnosti upravljanja dolga, povezanega z zagotavljanjem finančnih sredstev za sklad za okrevanje po pandemiji covida-19, je v danes objavljenem poročilu poudarilo Evropsko računsko sodišče. Ob tem so revizorji opozorili, da bodo dolg odplačevale prihodnje generacije.

Revizorji EU ugotavljajo, da je Evropski komisiji uspelo hitro uvesti nov sistem za upravljanje dolga v okviru več sto milijard evrov vrednega instrumenta Prihodnja generacija EU, ki se v celoti financira z zadolževanjem unije na kapitalskih trgih. Ta novi sistem ji je omogočil, da je hitro najela posojila in pravočasno zagotovila potrebna sredstva.

Do konca junija 2022 je Bruselj izvedel 65 transakcij najemanja posojil v višini 195 milijard evrov. Revizorji so ugotovili, da so stroški v prvem letu delovanja odražali tržni položaj komisije. Gibanje tržnih donosov obveznic instrumenta je bilo primerljivo z gibanjem tržnih donosov državnih obveznic držav članic s podobno visokimi bonitetnimi ocenami, kot sta Francija in Avstrija.

Komisija je izpolnila tudi vse ključne regulativne zahteve v zvezi z dolžniškim portfeljem in obvladovanjem tveganja, hkrati pa zagotovila dobro raven predvidljivosti glede programa financiranja instrumenta za gospodarsko okrevanje EU po pandemiji.

Računsko sodišče ob tem poudarja, da je komisija odgovorna predvsem za pravočasno zagotavljanje zadostnih sredstev, medtem ko odgovornost za druge cilje programa na področju upravljanja dolga še vedno ni jasna. Komisija v strategiji financiranja instrumenta ni jasno opredelila svojih ciljev upravljanja dolga.

Komisija tako po ugotovitvah revizorjev uspešnosti ne meri ustrezno, prav tako pa o tem ne poroča v zadostni meri. Med drugim ne poroča dovolj o tem, kako si prizadeva za čim manjše stroške najemanja posojil in kolikšen delež prihodkov od zelenih obveznic se porabi v skladu s sistemom EU za klasifikacijo trajnostnih dejavnosti oziroma taksonomijo EU.

Zastava Evropske unije
Yves Herman/REUTERS

Revizorji Bruselj pozivajo, naj oblikuje jasne cilje, poroča o uspešnosti pri njihovem doseganju in dosledno dokumentira odločitve o oblikovanju cen za indicirane obveznice EU. Več priporočil sodišča se nanaša tudi na kadrovsko politiko komisije pri upravljanju dolga.

“Instrument je sicer začasen, vendar se bo dolg odplačeval več kot 30 let. Odplačati ga bodo morali naši otroci in vnuki. Komisija mora zato prilagoditi svoje hitro vzpostavljene zmogljivosti in bolje poročati o uspešnosti pri upravljanju dolga,” je pozval slovenski član sodišča Jorg Kristijan Petrovič, ki je pristojen za danes objavljeno poročilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje